Kihallgatták a francia exkormányfőt

"Ha valaki egyszer kérdezősködni kezd, melyik politikus mikor és kivel feküdt le a hotelszobákban, az halott ember" – fenyegetőzött állítólag Dominique de Villepin egy csalási és pénzmosási ügy eltussolásakor.

Párizsban néhány órára őrizetbe vették, kihallgatták, majd elengedték Dominigue de Villepin volt francia kormányfőt. Villepin egy csalási és pénzmosási ügybe keveredett Régis Bulot üzletember révén. Bulot ellen a strasbourgi ügyészség indított eljárást 1,6 millió eurós, túlszámlázásos csalás gyanújával. Bulot a Relais & Chateaux nevű kis luxusszállodalánc mögötti cég igazgatója volt, a visszaéléseket 2002 és 2008 között követte el; bár vallomása szerint Villepin semmilyen módon nem részesült a pénzekből, az ügyészség azt állítja, a volt miniszterelnök meg akarta félemlíteni az ügy bizonyos szereplőit.

A Villepin elleni vádak 2010-ben lehallgatott telefonbeszélgetésekre hagyatkoznak. A beszélgetésekből kiderül, Bulot félt, hogy a hotelmenedzserek leleplezik, ezért fordult Villepinhez segítségért. Egyik beszélgetésük során a konzervatív exkormányfő azzal dicsekedett, hogy a frászt hozta a menedzserekre, és hogy megfenyegette őket, „ha valaki egyszer elkezd kérdezősködni, melyik politikus mikor és kivel feküdt le a hotelszobákban, az halott ember”.

Villepint egy csendőrlaktanyában hallgatták ki, majd szabadon távozhatott. A párizsi fellebbviteli bíróság egy éve hagyta jóvá a rágalmazással is megvádolt politikus felmentését az úgynevezett Clearstream-ügyben, kimondva, nem az exkormányfő kevert pénzmosási gyanúba több száz közéleti személyt, köztük Nicolas Sarkozy korábbi államfőt.

Villepin idén indulni akart a francia elnökválasztáson, de nem sikerült összegyűjtenie a jelöltséghez szükséges számú ajánlást.

Dominique de Villepin. Állítólag meg akarta félemlíteni az ügy bizonyos szereplőit
De Villepin újra ringbe száll
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.