Kigyulladt egy orosz atom-tengeralattjáró

Az orosz katasztrófavédelmi hivatal illetékesei szerint a sugárzás szintje az égő tengeralattjáróban normál szinten van, senki sem sérült meg.

Az eset Murmanszk kikötőjének közelében történt, mikor a kikötőbe állított Jekatyerinburg tengeralattjárót épp javították. Valójában nem is a hajó, hanem a kikötői dokk faszerkezete kapott lángra, de ez később átterjedt a tengeralattjáróra is, írja a BBC az orosz médiára hivatkozva. 11 tűzoltóosztag és a tengerészet fogott össze a lángok eloltására, és még egy helikoptert is bevetettek, hogy eloltsák a tüzet.

A tűzoltók az égő tengeralattjáró oltásán dolgoznak
Firefighters work to extinguish fire at the Roslyakovo shipyard in the northern Russian region of Murmansk, in this still image taken from video, December 29, 2011. A fire broke out aboard a Russian nuclear submarine docked at a shipyard in northern Russia on Thursday, the Emergency Ministry said. It said radiation levels were normal. REUTERS/TV21/Handout (RUSSIA - Tags: MILITARY ENERGY TPX IMAGES OF THE DAY) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS

A Jekatyeringburg nevű tengeralattjáró egy Delta–IV osztályú atom-tengeralattjáró. 1985-ben a Szovjetunió rendelte meg, és 16 interkontinentális rakéta kilövésére alkalmas. Az orosz védelmi minisztérium szerint a hajón található atomreaktorokat már lekapcsolták, mikor a tűz kitört, és az összes fegyvert is eltávolították a hajóról, mielőtt a dokkba vontatták volna. Igor Konyasenkov, a minisztérium szóvivője szerint bár hatalmas füstoszlop követte az égést, ez nem jelent veszélyt senkire nézve.

– A tűz nem juthatott be a tengeralattjáróba, és nem fenyegette a fedélzeten található technikai felszerelést sem – mondta. Orosz hírügynökségek szerint a tengeralattjárót részben lesüllyesztették, hogy így is segítsenek a tüzet eloltani.

A 2000-es kurszki tragédia óta, melyben 118-an haltak meg, a tengeralattjárók biztonsága rendkívül érzékeny téma az oroszok körében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.