Tűz volt egy atomreaktornál New York közelében

A várostól 60 km-re északra fekvő létesítményt szombaton zárták le, miután az egyik transzformátorból lángok csaptak fel. Az illetékesek szerint a környéken élők nincsenek veszélyben. - adta hírül a Reuters.

Robbanásokról és füstről számoltak be a közelben lakók. Többen a rendőrséget is kihívták. Mások viszont semmit nem vettek észre az egészből. 

"Ehhez hasonló esetek előfordulnak. Nem volt kirívó helyzet és az üzem a tervezett szerint reagált rá." - áll a Nukleáris Szabályozási Bizottság (NRC) szóvivőjének, Eliot Brennernek közleményében. Hozzátette, a tűz délután 5:50-kor (magyar idő szerint 23:50-kor) tört ki és 25 perccel később sikerült is megfékezni.

A reaktortól 90-100 méterre lévő tüzet a plafonba épített vízpermetező tűzoltórendszer oltotta el. A Bizottság az esetet a legkisebb veszélyi kategóriába sorolta a négy közül, azaz "szokatlan esemény"-ként azonosította. 

Az 1960-as években alapított Indian Point üzem, melyben közel ezer ember dolgozik régóta áll viták kereszttüzében a legnagyobb amerikai városhoz közeli elhelyezkedése miatt. Egyike az Egyesült Államokban található 99 atomerőműnek, amelyek az amerikai villamosenergia fogyasztás 20 százalékát fedezik.

A szombati robbanás nyomán ismét fellángolhatnak a viták a megmaradt két reaktor lejáró, 40 éves működési engedélye körül. A kettes egység engedélye 2013-ban járt le, a hármas egységé pedig ennek az évnek a végén. A Bizottság véleményezési eljárása alatt -, ami akár évekig is eltarthat - azonban mindkettő tovább üzemel.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.