Kifütyülték a spanyol királyt egy bilbaói sporteseményen

Kifütyülték és kigúnyolták János Károly spanyol uralkodót és Zsófia királynét Bilbaóban, egy baszkföldi sporteseményen.

A botrányos jelenetre az FC Barcelona és Real Madrid közötti kosárlabda kupadöntőn került sor.

"Mars ki, mars ki!" - kiabálták sok ezren. Mások középső ujjuk felmutatásával fejezték ki monarchiaellenes érzületüket a baszkokkal és katalánokkal zsúfolásig telt nézőtéren - írták hétfői lapok.

A meccs előtt a spanyol nemzeti himnuszt elnyomta a füttykoncert, olyannyira, hogy fél perc elteltével már nem is lehetett hallani. A királyi pár igyekezett nem tudomást venni a publikum tiltakozásáról, és barátságosan integetett a 15 ezres nézőseregnek a dísztribünről.

A király a róla elnevezett kupa ünnepélyes átadására utazott Baszkföldre. A vasárnap esti győztes végül az FC Barcelona lett, a katalán csapat 80-61-re verte a Real Madridot.

János Károly és Zsófia már tavaly májusban is a monarchiaellenes hangulat áldozatává vált. Akkor az FC Barcelona és a baszk Athletic Bilbao labdarúgó csapatai által vívott kupadöntőn fütyülték ki őket a valenciai stadionban. Ráadásul az incidens médiabotrányhoz is vezetett: a spanyol állami televízió az egyenes adásból "kiszűrte" a tiltakozók keltette zajt. Emiatt pár nappal később lemondani kényszerült a műsorigazgató.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.