Kierőszakolt vallomás alapján akasztottak fel 20 elítéltet Iránban

Felakasztottak Iránban húsz szunnita muszlim elítéltet, mert gyermekek és asszonyok meggyilkolásában találtak bűnösnek őket. Mohamaed Dzsvad Montazeri főügyész szerint a kivégzett férfiak kurd területekről származtak és egy szélsőséges csoporthoz tartoztak.

A teheráni állami média jelentése szerint kedden hajtották végre a halálos ítéleteket, amelyeket több jogvédő szervezet is bírált, mondván, hogy azok tisztességtelen perekben születtek – áll a BBC hírportáljának beszámolójában.

A Nemzetközi Kampány az Iráni Emberi Jogokért nevű, amerikai központú szervezet szerint az egyik elítélt, Sahram Ahmadi kivégzése előtt azt állította, hogy kierőszakolt beismerő vallomáson alapult az ellene indított eljárás.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet adatai szerint tavaly legalább 977 embert végeztek ki a síita többségű Iránban, ahol a bíróságok gyakran „nem függetlenek és nem pártatlanok". Ennél több halálos ítéletet (több mint ezret) csak Kínában hajtottak végre 2015-ben, majd 326 kivégzéssel Pakisztán és 158-cal Szaúd-Arábia következik – áll az AI kimutatásában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.