Berlusconit kiengedték a kórházból

"Ha megváltozik a politika hangneme, szenvedésem nem hiábavaló!" - mondta a kórházból bekötött arccal távozó Silvio Berlusconi, aki nem utazik a klímacsúcsra, és év végi sajtókonferenciáját is lemondta. Értesülések szerint egy svájci klinikán "varázsolják újra" az olasz miniszterelnök arcát.

Elmebeteg kiszámíthatatlan támadása, mely rámutatott a kormányfői védelem hiányosságaira; a durva politikai harc régóta várható utcai robbanása; az ellenzéki pártok és a kormányellenes sajtó által provokált merénylet - a Berlusconi elleni agresszió magyarázatát keresi Itália.

Az orvosok öt napig bírták kórházban tartani, tudva, hogy a távozáskor előírt 15 napos pihenésnek nehezen engedelmeskedik majd. A Milánó közeli villájába visszavonult, örökifjú 73 éves Berlusconi az arcsérülésnél is mélyebb lelki traumát szenvedett. Az őt meglátogató miniszterek és Milan-játékosok szerint a választói népszerűségéből táplálkozó Berlusconit megviselte a támadás. Onnan kapott arcul csapást, ahonnan eddig erejét merítette.

Azonban kiváló kommunikátorként saját politikai előnyére fordítja a történteket: "ha az ellenzék lemond az erőszakról, elképzelhető a párbeszéd" - mondja most. Természetét ismerve azonban őszintébbnek hangzik Berlusconinak a pártja honlapjára írt panasza: nem érti, miként gyűlölhetik ennyire. A terrorizmus éveit, a II. János Pál elleni merényletet és a tíz évvel ezelőtti jogászgyilkosságait sem felejtő Itáliában babonából nem beszélnek arról, hogy a mára igazán keresett szuvenirré vált milánói dóm kicsinyített mása helyett Marco Tartaglia kezében fegyver is lehetett volna.

Az elmebeteg férfi általi véletlen még nem tudni, mekkora változást hoz Berlusconi életében. A politikai váltás már megindult: a kormánytöbbség megkezdte az ellenséggel való leszámolást. A képviselőházi frakcióvezető Fabrizio Cicchitto megnevezte a megbízókat: az ellenzéki hetilap l'Espresso, a napilap Il fatto és a RAI 2 közszolgálati tévécsatornán hetente Berlusconi bírósági és maffia ügyeit soroló Marco Travaglio újságíró. Az ősszel Berlusconi ellen tüntető sajtószövetség erőtlenül tiltakozik, az ellenzékből "a Travaglióra kimondott halálos ítélet ellen" egyedül Antonio Di Pietro állt ki. "Tűzoltóruhába bújt gyújtogató" - a jobbközép így látja a Berlusconi ellen örökösen küzdő Di Pietrót. "Személyes gyűlölettől forr az olasz politika, és az emberek belefáradtak" - vélte a püspöki kar elnöke, Angelo Bagnasco bíboros. Berlusconi kórházi ablaka előtt "az igazi olaszok" a miniszterelnököt éltették, a baloldali Livorno házfalain a halálát kívánták, interneten Di Pietrót akarták agyonverni.

Az Északi Ligás belügyminiszter Roberto Maroni első lépésben szankcionálta a köztéri tárgydobálást és az internetes uszítást, ha ezt a hatóságok bűncselekménynek értékelik. A Facebook menedzserei visszaüzentek: nem sötétítik el a Berlusconi támadóját éltető oldalakat.

 

Italy's Prime Minister Silvio Berlusconi (C) leaves the San Raffaele hospital in Milan December 17, 2009. Berlusconi was discharged from hospital on Thursday, four days after an attack which left him with a fractured nose and broken teeth. REUTERS/Gi
Italy's Prime Minister Silvio Berlusconi (C) leaves the San Raffaele hospital in Milan December 17, 2009. Berlusconi was discharged from hospital on Thursday, four days after an attack which left him with a fractured nose and broken teeth. REUTERS/Giampiero Sposito (ITALY - Tags: POLITICS HEALTH IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.