Kiengedték a temesvári sortűz elrendelőjét

Egy hónapra kiengedték a zsilávai fegyházból Mihai Chitac volt román tábornokot, akit az 1989-es temesvári sortűz egyik elrendelőjeként 15 év szabadságvesztésre ítéltek. Az egykori tábornok műtét miatt távozhat.

A bírósági döntés értelmében a volt tiszt a június 21. és július 21. közötti időszakra hagyhatja el a börtönt, hogy műtétet  hajtsanak végre rajta. Az ítélet annak nyomán született, hogy az  illetékes kórház írásban tájékoztatta a bíróságot: az egykori tábornokot június 22-re műtétre jegyezték elő, el kell távolítani a  lépét.

Mihai Chitac szabadságvesztését egyszer már felfüggesztették,  hogy szívműtétet hajtsanak végre rajta, komplikációk miatt viszont  erre nem került sor. A szakorvosi jelentés szerint a tábornok súlyos szív- és érrendszeri betegségekben szenved. A szintén a temesvári sortüzek miatt elítélt Victor Athanasie  Stanculescu tábornokot még május 12-én engedték ki egy évre a  zsilávai börtön kórházából, szintén egészségügyi okokra hivatkozva.

A 81 éves Stanculescu szabadon engedéséről korábban a bukaresti  katonai bíróság határozott, amely így lehetőséget biztosított az  elítéltnek, hogy kórházban kezeltesse betegségeit. A törvényszéki  orvostani intézet jelentése szerint Stanculescu is főleg szív- és  érrendszeri betegségekben szenved. Stanculescut és Chitacot október közepén ítélték jogerősen  tizenöt évi szabadságvesztésre az 1989-es temesvári felkelés vérbe  fojtásáért. A romániai forradalmat kirobbantó felkelés során  hetvenkét személyt meggyilkoltak, 253-an pedig megsebesültek,  miután a tábornokok parancsára a hadsereg a tömegbe lőtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.