Kiengedték a kórházból a tálibok 15 éves ellenségét

A 15 éves Malala Juszufzajt októberben támadták meg a tálibok, egy iskolabuszon fejbe lőtték Pakisztánban. Tegnap kiengedték a birminghami kórházból.

A lányok oktatásáért kampányoló Malalát először Pakisztánban kezelték, de átvitték a birminghami Erzsébet Királynő Kórházba, ahol Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök is meglátogatta. Az utóbbi hetekben rövidebb időre többször elhagyta a kórházat, hogy családjával találkozzon.

Malala Juszufzaj. A toll hatékonyabb, mint a fegyverek
Pakistani schoolgirl Malala Yousufzai (C) waves with nurses as she is discharged from The Queen Elizabeth Hospital in Birmingham in this handout photograph released on January 4, 2013. The Pakistani girl shot in the head by the Taliban for advocating girls' education has been discharged from the specialist British hospital after doctors said she was well enough to spend some time recovering with her family. Fifteen-year-old Yousufzai, who was shot by the Taliban in October last year and brought to Britain for treatment, was discharged on Thursday but is due to be re-admitted in late January or early February for reconstructive surgery to her skull, doctors said. REUTERS/Queen Elizabeth Hospital Birmingham/Handout (BRITAIN - Tags: SOCIETY HEALTH POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE CRIME LAW) NO COMMERCIAL OR BOOK SALES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS

Csütörtökön végleg kiengedték, de további ápolásra szorul, és január végén vagy február elején még egy rekonstrukciós koponyaműtétet is végrehajtanak rajta. Addig sem utazik haza, hanem átmeneti angliai otthonában lábadozik, ahol nem lesz egyedül: családja már egy ideje Birminghamben van, apja kapott is egy állást az itteni pakisztáni konzulátuson, az oktatásért felelős szekció vezetője lesz három évig.

A 15 éves Malala Juszufzajt októberben 9-én támadták meg a tálibok, amint hazafelé tartott az iskolából egy iskolabuszon a Swat-völgyben. A lányt kezelő orvosok elmondták, hogy Malalát bal szeme felett érte a golyó, de nem ment át a koponyán, hanem a bőr alatt a lövedék eljutott a nyakáig, írja a Reuters.

A lány 11 évesen, 2009-ben vált ismertté, amikor az urdu nyelvű BBC-nek naplót írt a tálib uralom alatti életéről. A tálibok két évvel korábban szállták meg a Swat-völgyet, és bezáratták a lányokat oktató iskolákat. A lány naplóját Gul Makai néven írta, és csak azután fedték fel kilétét, hogy a tálibokat sikerült kiűzni a területről. Malala bátorságáért díjat is kapott, és felterjesztették egy gyerekeknek kiosztható nemzetközi békedíjra.

A nemzetközi felháborodást kiváltó októberi támadás után a tálibok elleni küzdelem és a lányok oktatásáért folyó harc szimbólumává vált. A lányt a Nobel-békedíjra javasló online petíciót 250 ezren írták alá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.