Kiengedték Milosevics két közeli emberét

Ideiglenesen, ügyük újratárgyalásának kezdetéig a hágai Nemzetközi Törvényszék szabadon engedett két, háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt volt szerb titkosszolgálati vezetőt - közölte hágai forrásokra hivatkozva a szerbiai közszolgálati televízió szerdán.
Jovica Sztaniszics az egykori szerb állambiztonsági szolgálat főnöke volt, Franko Szimatovics pedig a helyettese. Mindketten Szlobodan Milosevics volt szerb elnök közeli munkatársai voltak. 2003-ban vádolták meg őket Horvátország és Bosznia területén 1991 és 1995 között elkövetett, emberiség elleni bűncselekményekkel.

A szerb állambiztonsági szolgálat szerb félkatonai csoportokat hozott létre, illetve fegyverzett fel, amelyek azután Horvátországban és Boszniában ezrek halálát követelő atrocitásokat követtek el. A vád képviselője mindkettőjükre életfogytiglani börtönt követelt, a törvényszék azonban 2013-ban, megfelelő bizonyítékok hiányára hivatkozva első fokon felmentette őket. A tárgyalás során mindkét vádlott ártatlannak vallotta magát. A hágai Nemzetközi Törvényszék fellebbviteli tanácsa a múlt héten közölte, hogy a bírák korábban hibát követtek el, és tévesen alkalmazták a jogot ebben az ügyben, ezért megalapozott az ügy újratárgyalása.

A két férfi a szabadon bocsátást követően nem beszélhet ügyéről nyilvánosan, illetve jelentkeznie kell a belgrádi rendőrségen, és engedély nélkül egyikük sem hagyhatja el a szerb fővárost. A vádlottaknak 2016-ban kell visszatérniük Hágába, amikor az új perük elkezdődik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.