Kiemelik a Costa Concordiát

A hajó kiemelése a jövő héten kezdődik, a világon eddig még sosem fogtak hasonló műveletbe. A vállalkozás egy évig tart majd, 300 millió dollárba kerül.

Négy hónapja a tenger borítja a január 13-án sziklának ütközött óriáshajót. A Costa Concordia léket kapott roncsa az oldalára fordulva fekszik Giglio szigetének partjainál természetvédelmi övezetében.

A hajó kiemelése a jövő héten kezdődik: a fokozatosan merülő hajótestet stabilizálják, tengeralatti padra helyezik, óriás daruk segítségével függőlegesen felállítják, elvontatják, majd darabokra szedik.

A gigászi vállalkozás majdnem egy évig tart majd és több mint 300 millió dollárba kerül. A költségek a Costa Crociere hajótársaságot terhelik, a munkát olasz-amerikai cégek végzik. A világon most először fognak hasonló műveletbe: a 300 méter hosszú, üresen 114 ezer tonna súlyú, de most vízzel teli hajó körül első lépésben oszlopokat fúrnak a tengerbe. A terv szerint egész nyáron azon dolgoznak majd, hogy a Costa Concordia ne csússzon tovább a tengerfenéken. A hajó jövő februárra akár képes lehet a vízen úszni.

A hajóroncs eltávolítása a legszigorúbb környezetvédelmi szabályok szerint halad majd Olaszország egyik legszebb tengerszakaszán. Többek között arra is ügyelnek, hogy ne érje zajártalom az itt élő tengeri állatokat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.