Kiegyezés a szankciók árnyékában

Kéthónapnyi patthelyzet után új lendületet vett a madagaszkári rendezés. A hatalomért küzdő négy legnagyobb politikai párt megállapodott egy az országot a következő választásokig irányító átmeneti kormány összetételéről. A meccs azonban a volt és a jelenlegi államfő között korántsem ért még véget.

A tárgyalások nemzetközi nyomásra gyakorlatilag azóta tartanak, mióta februárban - véres zavargásokká fajult tüntetéssorozat nyomán - a főváros, Antananarivo ellenzéki polgármestere, Andry Rajoelina kiebrudalta a hatalomból az addigi elnököt, Marc Ravalomananát. A Dél-afrikai Köztársaságba menekült, s azóta is ott élő volt államfő azonban nem nyugodott bele a vereségbe, s a távolból igyekszik előkészíteni visszatérését.

Noha a halálos áldozatokkal, sérültek százaival járó utcai csetepaték elültek, erős túlzás lenne azt állítani, hogy nyugalom költözött az Afrika keleti partjai előtt fekvő szigetországba. A hadsereg egy részének támogatásával hatalomra jutott Rajoelina-rezsimet a fekete kontinens államai nem ismerték el, s a nemzetközi nyomásra a kezdettől fogva demokratikus rendezést ígérő expolgármester hajlandó volt a tárgyalásokra.

A hosszú puhatolózást követő, az Afrikai Unió, a Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) és a Frankofón Országok Nemzetközi Szervezete (OIF) közvetítésével zajló egyeztetések augusztus 9-én hozták meg első eredményüket. A mozambiki fővárosban összegyűlt a négy legjelentősebb malgas politikai szervezet vezetése (élükön Rajoelina mellett az ország három korábbi elnöke, azaz Ravalomanana, Didier Ratsiraka és Albert Zafy) elfogadta, hogy a jövő évre tervezett választásokig az ország élén ideiglenes elnökként továbbra is Andry Rajoelina álljon.

Elvi megállapodás született arról is - bár az erről szóló dokumentumokat még nem írták alá - hogy az alelnöki posztot Emmanuel Rakotovahiny - aki Zafy elnöksége alatt kormányfő is volt - töltheti be. Nagyvonalakban megegyeztek a miniszteri posztok elosztásáról is a négy szervezet között. A legfontosabb kérdés, a kormányfő személye, azonban akkor még nyitva maradt. Rajoelina ugyanis ragaszkodott Monja Roidefóhoz, aki a puccs februári győzelme óta látta el a kancellári feladatokat.

A politikai rendezést sürgető közvetítő „konzorcium", élén a Jean Pinggel, az AU soros elnökével szankciókkal fenyegette meg a szigetország vezetőit, ha rövid időn belül nem egyeznek meg az átmeneti kormány vezetéséről. A fokozódó nemzetközi nyomás ezúttal eredménnyel járt, október 6-án Antananarivóban konszenzus született arról, hogy a kormányfői széket ideiglenesen a Ratsiraka híveként ismert Eugène Mangalaza foglalhatja el, míg a három miniszterelnök-helyettest Rajoelina, Ravalomanana illetve Zafy jelölheti ki.

„Noha számunkra visszalépés a hatalom egy részének elvesztése, átadása Ravalomanana híveinek, de a népnek már kezdett elege lenni a zűrzavarból, az a helyzet nem tarthatott örökké" - kommentálta a hírt a Le Monde johannesburgi tudósítójának Désiré Ramakavelo tábornok, Rajoelina közeli munkatársa. Az ideiglenes elnök pedig kijelentette, minden erejével azon lesz, hogy az ország a függetlenség kikiáltásának 50. évfordulóját (2010. június 26.) már egy posztján „véglegesített" elnök vezetésével ünnepelje. Rajoelina ennek jegyében azt is megígérte, hamarosan hivatalosan kinevezi az új kormányfőt.

A mostani megegyezés azonban csak kiindulópont. A nyugodt átmenethez arra is szükség lenne, hogy a leendő kormány tagjai egy irányba próbálják tolni az ország szekerét, csakhogy ennek valószínűségéről erősen megoszlanak a vélemények. Nem a megbékélés irányába mutat az sem, hogy Ravalomanana továbbra is élesen ellenzi, hogy a jövőre a puccsista Rajoelina is ringbe szállhasson az elnöki székért.

Andry Rajoelina győzelmi gesztusa. Kompromisszum a népért
Madagascar's President Andry Rajoelina flashes a two finger salute, his party symbol, before addressing supporters in Madagascar's capital Antananarivo, September 2, 2009. Rajoelina has remained steadfast in demanding his party retain the offices of both president and prime minister. Rajoelina ordered his premier late on Friday to form a government of national unity within three days. Picture taken September 2, 2009. REUTERS/Richard Lough (MADAGASCAR POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.