Kiegyenlített Garzón a talárosokkal szemben

Felmentette hétfőn a spanyol Legfelsőbb Bíróság a világhírű vizsgálóbírót a hivatali kötelesség megsértésének vádja alól.

Garzónt a jobboldali Tiszta Kezek nevű szervezet jelentette fel, amiért 2008-ban vizsgálódni kezdett a francoizmus alatt eltűnt személyek ügyében. Ezzel egy lezárt fejezetet akart újranyitni, és a spanyol társadalom sebeit feltépni – állították a feljelentésben, és hivatkoztak a korszakot lezáró 1977-es amnesztiatörvényre.

Garzón a Legfelsőbb Bíróságon, januári felvételen
Spanish judge Baltasar Garzon, who tried to extradite former Chilean dictator Augusto Pinochet, sits in the dock at the start of his trial at the Supreme Court in Madrid in this January 17, 2012 file photo. Spain's Supreme Court has found internationally known human rights judge Garzon guilty of authorising the illegal recording of defence lawyers' conversations, a court spokesman said on February 9, 2012. The case is separate from one currently in progress in which Garzon is accused of illegally ordering an inquiry into tens of thousands of suspected murders by forces loyal to Francisco Franco. REUTERS/Andrea Comas/Files (SPAIN - Tags: CRIME LAW POLITICS)

A Legfelsőbb Bíróság hat bírája szerint a vizsgálóbíró mindössze egy hibát követett el: a francoizmus és a polgárháború áldozatainak ügyét emberiség elleni bűncselekménynek minősítette, és emiatt azzal érvelt, hogy azok nem évülnek el. Ez a hiba azonban nem jelenti azt, hogy hivatali kötelességét megszegte volna. A bíróság hozzátette, hogy  Spanyolországban – Argentínával ellentétben – csak akkor lehet nyomozást indítani, ha az egy létező személy ellen irányul, márpedig a polgárháború idején Franco kormányában szolgáló miniszterek közül ma már mindenki halott. Ez tehát a történészek és nem a bírák ügye, a kettőt nem szabad összekeverni – érveltek az El País szerint a bíróság tagjai. Azt ugyanakkor elismerték, hogy "az egyik és másik tábor halottai" között volt egyfajta egyenlőtlenség: voltak, akiknek a szenvedését elismerték, és voltak, akikét nem: Garzón ezen az igazságtalanságon próbált enyhíteni.

Az 1977-es amnesztiatörvény a társadalmi megbékélést szolgálta, nem a diktátor felmentését – állapítja meg az indoklás (Franco ekkor már halott volt). Amennyiben valaki mégis meghaladottnak véli az amnesztiatörvényt, annak módosítása a parlament feladata, és nem a bíráké. Az ENSZ emberjogi szervezete viszont jelezte: Spanyolországnak felül kell vizsgálnia az 1977-es amnesztiatörvényt, mert nincs összhangban a nemzetközi normákkal. Az 1936 és 1975 közti időszakban emberiség elleni bűnöket követtek el, és ezek nem évülnek el.

Baltasar Garzón karrierje szempontjából a mostani felmentés vajmi keveset ér: a Gürtel nevű, a kormányzó Néppárt politikusait is érintő korrupciós ügyben bizonyítottnak találták, hogy túllépte hatáskörét, amikor a gyanúsítottak és ügyvédeik telefonbeszélgetéseit lehallgatta. Ezért 11 évre felfüggesztették, ami gyakorlatilag egyet jelenthet az 56 éves vizsgálóbíró karrierje végével. A harmadik, erkölcsileg is igen kínos ügy viszont elévült: azzal is megvádolták, hogy különféle bankoktól anyagi támogatást fogadott el, amikor New Yorkban tartózkodott 2005-ben, ám feletteseinek ezt nem jelezte, amikor az adott pénzintézetek vezetőinek viselt dolgait kellett kivizsgálnia.  

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.