Kiégett a neonácik vezére

Holger Apfel, a német szélsőjobboldali Nemzeti Demokrata Párt (NPD) elnöke minden politikai tisztségéről lemondott.

A 42 éves politikus egészségügyi okokkal indokolta távozását. Apfel 2011 novembere óta irányította az újbarna tömörülést, amelynek frakcióvezetője is volt a szász tartományi parlamentben. Német sajtójelentések szerint belső viták is állhatnak a lemondás mögött, ezt az NPD részéről azonban cáfolták. Olyan hírek is napvilágot láttak, hogy Apfel nem bírta a fokozott megterhelést, a kiégési szindróma tünetegyüttesét diagnosztizáltak nála.

Eközben a Berliner Zeitung arról írt, hogy az NPD-funkcionáriusok harmada büntetett előéletű, vagy jelenleg is büntetőeljárás folyik ellenük. A vezető poszton lévő NPD-sek elleni ítéletek és eljárások szélsőjobboldali indíttatású bűncselekményekhez kötődnek.

Az NPD betiltása hosszú idő óta téma Németországban, ahol a tartományi belügyminiszterek kezdeményezésére a felsőház (Bundesrat) nemrég beadványt nyújtott be a betiltásért a karlsruhei székhelyű alkotmánybírósághoz arra hivatkozva, hogy az NDP a hitleri NSDAP politikáját folytatja. A beadványhoz sem az alsóház, a Bundestag, sem a szövetségi kormány nem csatlakozott,  és mint ismert, a hatóságok 2003-ban egyszer már nekifutottak az NDP betiltásnak, de az akkori beadványt az alkotmánybíróság elutasította, mert az alkotmányvédelem beépített emberének a vallomására épült.

Holger Apfel. A funkcionáriusok egyharmada büntetett előéletű, vagy jelenleg is büntetőeljárás folyik ellenük
Holger Apfel, leader of the parliamentary group of the far-right German National Democratic Party (NPD), is seen through a window before the first meeting of the state parliament in Saxony's capital Dresden October 19, 2004. The NPD, which the government has likened to the Nazis and has tried to ban, was the strongest gainer in an election in Saxony on September 19, with around nine percent of the vote, the far-right's best result in six years. REUTERS/Tobias Schwarz MAD - RTRDOIC
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.