Kié Irak legnagyobb gátja?

Egymásnak ellentmondó hírek röppennek fel a moszuli gát helyzetéről.
Irak legnagyobb gátját még augusztus 7.-én foglalták el a szunnita szélsőséges Iszlám Állam (IS) harcosai, azzal fenyegetőzve, hogy fel is robbantják az építményt.

A szunnitáktól vasárnap a velük szemben álló kurd egységek vasárnap állítólag visszafoglalták a gátat, amiben az Egyesült Államok drónjai voltak a segítségükre. Az amerikai pilóta nélküli repülőgépek 25 légicsapást mértek a szélsőségesekre, több mint 30 járművet és egy ellenőrzőpontot találva el. Ezután egy iraki katonai szóvivő az állami televízióban bejelentette, a gátat „teljesen megtisztították" az IS-től. A szóvivő csak általában légi segítségről emlékezett meg, külön nem emelte ki, hogy amerikai beavatkozásról van szó.

A gát visszafoglalása ellenére a helyszínen lévő újságírók folyamatos harcokról számolnak be. Az IS azt állítja, hogy súlyos veszteségeket okozva, visszaverték a kurdokat. Hétfőn Nagy-Britannia bejelentette, hogy a humanitárius segítségnyújtáson túl más szinten is beavatkozna a konfliktusba. Michael Fallon védelmi miniszter szerint ez hónapokig tartó muníció- és fegyverszállítást jelentene harmadik országokból a kurd pesmerga harcosoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.