Kidobták a keresztényeket a menekülthajóról

Őrizetbe vették az olasz hatóságok azt a tizenöt muszlim bevándorlót, akik a Földközi-tengeren kibontakozó vallási vita után a vízbe dobták tizenkét keresztény utastársukat.

Vallási gyűlöletből elkövetett többrendbeli gyilkossággal vádolják az afrikai Elefántcsontpartról, Szenegálból, Maliból és Guineából származó férfiakat, akik 105 társukkal indultak Líbia partjairól Olaszországba kedden.

A hajón vallási vita bontakozott ki az utazás közben, mire a feldühödött muzulmánok a tengerbe lökték a főleg Ghánából és Nigériából menekülő keresztényeket, akik megfulladtak – írja a BBC. A palermói rendőrségnek az életben maradt keresztények azt mondták, csak azért élték túl, mert egymásba kapaszkodva láncot alkottak, így nem tudták őket a vízbe taszítani.

Egy másik incidens során több mint negyvenen lelték halálukat a Földközi-tengeren, amikor a Líbiából induló hajójuk felborult.

Az olasz hatóságok az elmúlt hónapokban mintegy tízezer embert mentettek ki a tengerből, ám az év eleje óta mintegy félezren vesztek oda az átkelés során. A helyzet azóta vált kritikussá, mióta az olasz kormány kénytelen volt leállítani a Mare Nostrum kereső-mentő missziót, amelyet az EU – kevésbé hatékony – határrendészeti művelete váltott fel. Számos uniós tagország érvel azzal, hogy a kereső-mentő akciók a veszélyes út megtételére ösztönzik a menekülteket, ám az idei adatok már megcáfolták e feltételezést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.