Kiberszexre specializálódott bűnszervezetet buktattak le

A Fülöp-szigeteki rendőrség és az Interpol közös erővel csapott le a kiberszexre specializálódott bűnszervezetre. A csoport tagjai felvételeket készítettek a gyanútlan áldozatokról, majd megzsarolták őket.
Az online bűnszervezet 58 tagjának csuklóján kattant ma bilincs. A Fülöp-szigeteki rendőrség szerint a gyanúsítottaknak több száz embert sikerült rászedniük a világ minden tájáról: az áldozatok főként Ázsiából, Európából és az Egyesült Államokból származtak, a nyomozásban így nemcsak a helyi hatóságok vettek részt, hanem amerikai szakemberek és az Interpol munkatársai is, írja az AP hírügynökség.

Allan Purisima Fülöp-szigeteki rendőrfőkapitány ma elmondta, hogy a szervezet tagjai hamis adatlapokat hoztak létre a Facebookon – többnyire csinos fiatal nőkét –, majd miután virtuálisan „megismerkedtek" áldozataikkal, erotikus tartalmú képeket és videókat küldtek nekik, végül rávették őket, hogy a webkamerájukat bekapcsolva folytassanak kiberszexet velük. Ezt titokban felvették, majd megzsarolták őket, hogy amennyiben nem fizetnek, a felvételt megmutatják családtagjaiknak.

BBC szerint változó összegeket követeltek, de általában 500 és 2000 dollár között mozgott, azonban egy Hong Kong-i nyomozó szerint volt olyan áldozat, aki 15 ezer dollárt fizetett. Akadt azonban olyan is, aki nem bírta elviselni a nyomást: egy 17 éves skót tinédzser tavaly öngyilkos lett, miután a bűnszervezet tagjai megzsarolták.

Az Interpol közleménye szerint rendkívül profi módon működött a hálózat. Tágas irodákat béreltek, ügynököket alkalmaztak, a munkatársakat tréningeken „képezték", munkájukat pedig busás bónusszal és nyaralással jutalmazták.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.