Kiberháborúra készül az al-Kaida

A terrorszervezet a számítógépes színtéren is megtámadná az Egyesült Államokat. Ez az al-Kaida egyik videójából derül ki, amelyben „elektronikus dzsihádra” szólítják fel tagjaikat.

A videóban az al-Kaida azt állítja, az USA számítógépes rendszere szinte ugyanolyan könnyen kijátszható, mint a légvédelem 2001-ben. Ezért arra szólítja fel szimpatizánsait, hogy támadják meg a kormányzati hálózatokat és az egész elektronikus rendszert.

A felvételt már tavaly megtalálta az FBI, a szenátus belbiztonsági és kormányügyek bizottsága azonban csak most hozta nyilvánosságra. Megállapították, a kibertámadás reális veszélyt jelent. –Ez a legnyilvánvalóbb bizonyíték arra, hogy az al-Kaida kiberháborút akar indítani –mondta Joe Lieberman, a bizottság elnöke. Az amerikai Kiber Kommandó egyik tisztviselője pedig elmondta, a terrorszervezetek hackerektől be is tudják szerezni az ehhez szükséges eszközöket.

Lieberman szerint a videó éppen jó ok arra, hogy végre törvényi szinten is intézkedjenek. -A kongresszusnak végre törvényt kell alkotnia, hogy megvédje a lakosságot, ha megtámadnák az elektronikus hálózatot, a vízhálózatot vagy a pénzügyi rendszereinket. Több titkosszolgálati szakértőnek is az a véleménye, szükség van minimális szabályozásra, hogy meg tudjuk védeni a nemzetet és a gazdaságot.

Mindeközben arra is egyre több bizonyítékuk van, hogy Irán is kiberháborút tervez az USA ellen. Teherán állítólag terrorista csoportokat is támogat, és ha kiberfegyvert fejleszt, azt akár át is adhatja a terroristáknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.