Kiásták a csatabárdot az amerikai 'lex Gazprommal'?

Moszkva nyílt konfrontációnak tartja az amerikai kongresszus által megszavazott, Ukrajnát támogató törvényt - ítélte el azonnal az orosz külügyi szóvivő a Washingtonban elfogadott jogszabályt.
Csak sajnálkozni lehet amiatt, hogy az "Ukrajna szabadságának támogatásáról" szóló amerikai törvényt vita és "megfelelő" szavazás nélkül fogadták el Washingtonban. Erről Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő beszélt pénteken.

A szóvivő szerint ismét megalapozatlan vádakat emelnek Oroszország ellen és új büntetőintézkedéssel fenyegetik azt. Hangsúlyozta, hogy országa "nem enged az Egyesült Államok zsarolásának, nem mond le nemzeti érdekeiről, és nem engedi, hogy beavatkozzanak a belügyeibe".

Lukasevics szerint Washingtonban egy kalap alá veszik az ukrán és a szíriai válságot és a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverzetek leszereléséről 1987-ben kötött orosz-amerikai szerződést (INF Treaty). Egyszersmind fegyvert ígérnek a kijevi hatalomnak a Donyec-medencei katonai művelet folytatására, és nyíltan közlik szándékukat, hogy igénybe veszik a társadalmi szervezeteket az oroszországi belpolitikai folyamatok befolyásolására.

Az orosz külügy illetékese úgy értékelte, hogy az orosz-amerikai kapcsolatok alá "hatalmas aknát" helyeztek a Washingtonban most elfogadott törvénnyel. Ezt Lukasevics a Szovjetuniónak, majd Oroszországnak a legnagyobb kereskedelmi kedvezmény megadását tiltó amerikai, Jackson-Vanik-féle törvénymódosítással hasonlította össze, amely 1974-ben lépett hatályba, és érvénytelenítését csak 2012. december 20-án írta alá Barack Obama elnök.

Moszkvai közlés szerint az Ukrajnát támogató új amerikai törvény nemcsak arra jogosítja fel Barack Obama elnököt, hogy katonai támogatást nyújtson Ukrajnának, hanem olyan nagy orosz állami vállalatokat is büntetne, mint a Gazprom, és a Roszoboronexport fegyverszállító cég. Emellett a törvény kimondja, hogy Ukrajna, Grúzia és Moldova az Egyesült Államok NATO-n kívüli szövetségeseivé válnak.

Az amerikai elnök még nem döntötte el, hogy aláírja-e a törvényt, amely csak ezután léphet hatályba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.