Kiárusítják az afrikai termőföldeket

A szegény afrikai országok nevetségesen alacsony összegekért vagy egyenesen ingyen adnak el hatalmas területeket az élelmiszerhiánnyal küzdő ázsiai országoknak abban a reményben, hogy a befektetők munkahelyeket teremtenek és infrastrukturális fejlesztésekbe kezdenek - ismertette a Finacial Times londoni székhelyű gazdasági napilap az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetet (FAO) és a londoni székhelyű Nemzetközi Környezetvédelmi és Fejlesztési Intézet által készített jelentést.

A tanulmány arra a kérdésre kereste a választ, hogy mennyiben előnyös a szegény afrikai országok számára a termőföld potom áron, vagy egyenesen ingyen történő kiárusítása. Az afrikai kormányok azt remélik, hogy a működőtőke-beáramlás munkahelyeket teremthet. Az új tulajdonosok rendszerint arra is ígéretet tesznek, hogy infrastrukturális beruházásokba kezdenek, amely szintén segíthet a nyomor felszámolásában.

A földvásárlások hátterében leginkább az elmúlt években nagy tartalékokat felhalmozó, ám gyakran élelmiszerhiánnyal küzdő államok állnak, egyebek között Szaúd-Arábia és Dél-Korea.

A teljes cikk a Globusz.net-en >>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.