Kiakadtak Tőkésre is: elvennék tőle a román állampolgárságot

Tőkés László román állampolgárságának megvonását javasolja a brüsszeli Székelyföld-képviselet megnyitása miatt a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátusi frakcióvezetője - számolt be szerdán internetes oldalán több romániai magyar napilap.

A Krónika és a kolozsvári Szabadság egyaránt hírt adott arról, hogy az ellenzéki liberális párt színeit képviselő Puiu Hasotti szenátusi felszólalásában úgy fogalmazott: sajnálja, hogy nem létezik az állampolgárság megvonásáról rendelkező törvény. Szerinte a brüsszeli iroda megnyitására nem került volna sor, ha a román parlament határozottan fellép a március 15-i megemlékezések idején magyar politikusok részéről elhangzott kijelentések ellen. A liberális párti szenátor kezdeményezte egyebek között annak a politikai nyilatkozatnak az elfogadását, amellyel a bukaresti parlament annak idején vissza akart utasítani néhány, Orbán Viktornak tulajdonított mondatot, amelyről utólag kiderült, hogy nincs köze a magyar miniszterelnök üzenetéhez. (A román politikusok korábban is meglehetősen ingerülten reagáltak a brüsszeli iroda megnyitásának hírére.)

Hasotti egyebek között azért kifogásolja a brüsszeli iroda megnyitását, mert szerinte Székelyföld soha nem létezett, és most sem létezik a román történetírásban. Úgy fogalmazott: a képviselet megnyitása a „románellenes" Tőkés Lászlónak tulajdonítható. „Sajnálom, hogy nem létezik olyan törvény, amelynek alapján megvonhatnánk Tőkéstől a román állampolgárságot" - közölte. A román alkotmány szerint a román állampolgárság valóban nem vonható vissza azoktól, akik születésüknél fogva szerezték meg azt.

Titus Corlatean, a szenátus külpolitikai bizottságának szociáldemokrata elnöke elfogadhatatlannak minősítette „egy nem intézményesített entitás" képviseletének a bejegyzését, és bírálta a román állam- és kormányfőt, amiért eddig nem reagált az ügyre.

Tőkés László, az Európai Parlament (EP) alelnöke a keddi fogadáson. A román alkotmány őt védi
Brüsszel, 2011. május 31. Tőkés László, az Európai Parlament (EP) alelnöke (b) beszél azon a fogadáson, amelyet az EP brüsszeli épületében rendeztek Székelyföld brüsszeli képviseletének megnyitása alkalmából. MTI Fotó: Veres Béla
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.