Kiakadtak a britek az Abdullah király halála miatt félárbocra eresztett lobogón

Több politikus és aktivista is támadja a brit kormányt, amiért Londonban félárbocra engedték a nemzeti lobogókat Abdullah szaúdi király halála miatt.

Dühös politikusok és emberi jogi aktivisták fejezték ki nemtetszésüket a brit sajtóban, mivel szerintük Abdullah király nem szolgált rá erre a gesztusra, hiszen Szaúd-Arábia finoman szólva sem úttörő a szólásszabadság és nőjogok kérdésében, írja a The Guardian.

A skót konzervatívok vezetője, Ruth Davidson Twitteren nonszensznek nevezte a lobogók félárbocra engedését a kormányépületeken, Douglas Carswell, az EU- és bevándorlásellenes UKIP egyik parlamenti képviselője pedig azt mondta, ez is a brit kormány erkölcstelenségét jelzi.

„Sokan gondolkodhatnak most azon, hogy ha Nagy-Britannia és Szaúd-Arábia között valóban olyan szoros a kötelék, hogy félárbocra kell engedni a lobogókat, akkor (Nagy-Britannia) miért nem használja ki ezt a jó kapcsolatot arra, hogy biztosítsa az alapvető emberi és szabadságjogok betartását Szaúd-Arábiában" – nyilatkozta Caroline Lucas zöldpárti képviselő.

„Senki nem engedi félárbocra a zászlókat azokért az emberekért, akiket kirakatperek után évente kivégeznek Szaúd-Arábiában. Az emberi jogokkal kellene foglalkoznunk, nem pedig a diplomáciával" – mondta az Amnesty International jogvédő szervezet brit igazgatója.

Abdullah király csütörtökről péntekre virradóra, 90 évesen hunyt el. A halálhír után főként az olajexport és a regionális erőviszonyok kapcsán kezdődtek meg a találgatások, ám sokan a kedvezőtlennek tartott emberi jogi helyzet jövőjét kezdték firtatni. Mostanában legtöbbet Raif Badawi szaúdi bloggert emlegetik a médiában, akit tíz év börtönbüntetésre és ezer korbácsütésre ítéltek, amiért „sértegette az iszlámot".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.