Kiadták Kadhafi kémfőnökét

Abdullah al-Szenusszit először Mauritániában vádolták meg illegális határátlépés miatt. A lockerbie-i merénylettől a későbbi szaúdi király elleni 2003-as merényletkísérletig a keze mindenben benne lehetett.

Mauritánia szerdán kiadta Líbiának a tavalyi forradalomban megbuktatott, majd meggyilkolt diktátor, Moammer al-Kadhafi kémfőnökét. Abdullah al-Szenusszit egy konvojjal vitték vissza hazájába, amelyet a mauritániai igazságügyi miniszter vezetett. Jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen, de a hetvenes-nyolcvanas években az ellenzékkel szembeni brutalitásáról ismert férfit Franciaország és a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) is akarja.

Ha csak a vádak egy része bizonyul igaznak, Szenusszi akkor is tekintélyt parancsoló bűnlajstrommal rendelkezik. A 63 éves férfit – aki nem mellesleg Kadhafi sógora volt – Skóciában a lockerbie-i merénylet miatt akarják kihallgatni. 1999-ben a franciák in absentia már életfogytiglanra ítélték egy repülőgép felrobbantásáért Niger felett. A tíz évvel korábbi merényletben 170 ember halt meg. Líbiában azzal gyanúsítják, hogy ő vezényelte le a hírhedt 1996-os mészárlást az Abu Szalim börtönben, amikor is egy lázadás nyomán 1200 rabbal végeztek a kormányerők. Közkeletű feltevések szerint ő áll egy 2003-ban végrehajtott gyilkossági kísérlet mögött is, amelynek fő célpontja a későbbi szaúdi király, Abdullah volt.

Szenusszi tavaly márciusig húzta kémfőnökként Kadhafi mellett, amikor is alig két héttel a forradalom kitörése után kirúgták. Először Nigerbe menekült, ahonnan Kadhafi kijelölt utódának és fiának, Szaif al-Iszlámnak a menekülését igyekezett megszervezni. (Kadhafi másik fia, Szaadi szintén Nigerbe ment a forradalom elől. Házi őrizet alatt mindmostanáig ott van.) A saját fiáét nem sikerült: Mohamed al-Szenusszit augusztusban megölték. Bár novemberben már felröppentek hírek arról, hogy Szenusszit Nigerben végül letartóztatták, bizonyítékkal erről senki nem tudott előállni, így nem okozott különösebb meglepetést, hogy a rettegett kémfőnököt márciusban végül a mauritániai Nouakchott repülőterén tartóztatták le. Kiadatását Mauritánia eddig arra hivatkozva tagadta meg, hogy először helyben, illegális határátlépésért akarja felelősségre vonni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.