Kiadták az USA-nak a "Csendes-óceán királynőjét"

Miközben a mexikói drogmaffiák több vezetőjét már elkapták, a kábítószer-háború változatlanul tovább szedi áldozatait.

Mexikó kétéves huzavona után kiadta az Egyesült Államoknak Sandra Ávila Beltránt, a “Csendes-óceán királynőjét”, aki a Sinaloa klán részéről éveken át szervezte a kokain csempészetét, szállítását az Egyesült Államok felé. Ávila Beltran ügyvédjei segítségével próbálta elkerülni a kiadatást, mégpedig arra való hivatkozással: nem lehet valakit két ízben ugyanazért a vétségért elítélni. Ezt januárban a fellebbezéskor még a bíróság elfogadta, ám amerikai nyomásra végül felsőbb szintű bíróság döntött a kiadatásáról. Toluca repülőterén a mexikói Interpol hivatalnokai adták át az amerikaiaknak a Csendes-óceán drogkirálynőjét, akiről a mexikói hatóságok azt feltételezik, hogy már a kilencvenes években segített Joaquín El Chapo Guzmánnak a Sinaloa kartell kiépítésében. A fotókon csinos hölgynek kulcsszerepe volt a Kolumbiából érkező kokain tárolásában és továbbszállításában az amerikai határ felé.

Pénteken a spanyol hatóságok jelentették be a Sinaloa kartell négy tagjának, köztük a nagyfőnök, alias El Chapo egyik unokatestvérének elfogását. A feltételezések szerint régóta dolgoztak egy spanyolországi csempészhálózat kiépítésén. A rendőrség szerint mind a négyen már 2011 márciusában is jártak Madridban. Most azt követően buktak le, hogy július 27-én egy Brazíliából hajón érkezett gyümölcsszállítmányban a rendőrség az amerikai FBI ügynökeivel együttműködve rábukkant 373 kilogramm kokainra. Az Egyesült Államok azonnal bejelentette, hogy kérik mind a négy személy kiadatását Madridtól – írta az El País spanyol napilap pénteki számában.

Közben Mexikó északkeleti San Luis Potosi államának egyik autóútján egy elhagyott Mercedes furgonban a rendőrség 14 holttestet talált. Az első vizsgálatok szerint az áldozatokat a szomszédos Coahuila államból hozhatták át. Ugyancsak csütörtökön Monterrey városában egy gyalogos felüljáróra két holttestet akasztottak ki. A mexikói sajtó szerint kevesebb mint 24 óra alatt 27-en vesztették életüket a a drogmaffiák közti erőszakban. Ezen a héten a híres csendes-óceáni üdülőhelyen, Acapulcóban eddig már 25 gyilkosság történt. 2006 vége óta pedig, amikor Felipe Calderón akkori mexikói elnök meghirdette a kábítószerbandák elleni harcot, s a részben korrupt rendőrség helyett a katonaságot vetette be, immár meghaladja az 55 ezret a sajátos háború áldozatainak száma. A bandák ugyanis főleg egymással csatáznak a piacért, a csempészútvonalakért, a hatalomért. Gyakorta a gyilkosságokkal üzengetnek egymásnak.

Mexikói katonák marihuánát égetnek Tijuana mellett egy bázison
Mexikói katonák marihuánát égetnek Tijuana mellett egy bázison
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.