Kiadták Líbiának Kadhafi fiát

Niger kiadta Szaadi Kadhafit, Moammer Kadhafi volt líbiai diktátor fiát Líbiának. Szaadi Kadhafi csütörtökön érkezett meg Tripoliba, ahol azonnal börtönbe vitték. Niger korábban arra hivatkozva utasította el a kiadását, hogy Líbiában borítékolhatóan halálra ítélnék. Mahamadou Issoufou nigeri elnök korábbi bejelentése szerint országa „humanitárius okokból" döntött a befogadása mellett.

A 40 éves Szaadi 2011 szeptemberében menekült Nigerbe, nem sokkal azelőtt, hogy 2011. október 20-án Szirtében elfogták és meglincselték azt apját. A néhai líbiai diktátor hét fiának az egyike. Pályafutása csúcsát az a rövid szereplés jelentette, amelyet az olasz futball élvonalát jelentő Seria A-ban tölthetett a Perugia játékosaként. Egyszer, csereként lépett pályára. A forradalom alatt a líbiai különleges erők parancsoka volt. Menekülése után az Interpol nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene. Nagy playboyként ismerték. Fénykorában állítólag évi 250 millió dollár körüli összeget tapsolt el kábítószerre és népes kíséretére, amellyel többnyire folyton világ körüli úton járt.

Szaadi Kadhafi apja portréja előtt. Halálra is ítélhetik
Szaadi Kadhafi apja portréja előtt. Halálra is ítélhetik
Tim Wimborne / Reuters

2011-ben Szaadi állítólag Mexikóba akart menekülni, egy nemzetközi embercsempész-hálózat segítette a nagyszabású szeptemberi menekülési akcióban. Hamis dokumentumokkal házakat és lakásokat akartak vásárolni neki, ám egyikük súgott a mexikói hírszerzésnek, így végül a hálózat több tagját is letartóztatták. Kadhafi harmadik fia ezután Nigerbe menekült, ahol azóta is házi őrizetben élt. Tavalyelőtt egy interjúban azt mondta, vissza akar térni Líbiába, mert a hazájában az emberek 70 százaléka elégedetlen a helyzettel.

Ebben egyébként valamennyire igaza is van, a rengeteg milícia ugyanis a Kadhafi-ellenes forradalom győzelme után sem tette le a fegyvert, a központi hatalomnak pedig feklettük és a függetlenséget is kiáltott nyugati országrész felett vajmi kevés hatalma van. Tavaly októberben egy milíciának Ali Zeidan mniszterelnököt is sikerült elrabolnia. Az akcióra a líbiai belügyminisztérium bűnözés elleni osztályának a vezetője, Abdelmonem Esszid adott utasítást.

Szaadin kívül líbiai őrizetben van a diktátor kijelölt utóda, Szaif al-Iszlám Kadhafi is. Bár az ő kiadatását a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) is kérte, Líbiában fogják a törvény elé állítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.