Kiadták a háborús bűnökért bebörtönzött veteránt

Szerbia több év huzavona után, a legnagyobb titoktartás mellett átadta a horvát hatóságoknak a háborús bűnökért Szerbiában elítélt Veljko Maric horvát állampolgárt, aki így hazájában töltheti le börtönbüntetésének hátralévő részét – közölte a horvát sajtó szerdán.

A háborús veteránt a szerbek rovására Horvátországban elkövetett háborús bűncselekményekért jogerősen 12 év börtönre ítélte a belgrádi legfelsőbb bíróság. Keddi átadásáig Maric öt évet töltött le büntetéséből Szerbiában.

Orsat Miljenic horvát igazságügy-miniszter a sajtónak elmondta, hogy Veljko Maricot a Zágrábhoz közeli remetinaci börtönbe szállították, ahol úgy bánnak vele, mint bármelyik másik elítélttel, és néhány héten belül áthelyezik őt egy másik horvátországi büntetés-végrehajtási intézetbe.

Maric kamionsofőrként dolgozott, amikor 2010-ben a szerb-bolgár határon letartóztatták, és a belgrádi bíróság az 1991-ben, a horvátországi Grubisno Poljén civilek ellen elkövetett háborús bűnökért elítélte. Az eljárást egy olyan törvény alapján folytatták le ellene, amely lehetővé teszi a szerb hatóságok számára, hogy olyan vádlottakat állítsanak bíróság elé, akik nem Szerbiában, de szerbek rovására követték el bűncselekményüket.

A horvát kormány idén februárban kijelentette, nem fog hozzájárulni, hogy Szerbia csatlakozzon az Európai Unióhoz, amíg Belgrád vissza nem vonja ezt a törvényt. Orsat Miljenic igazságügy-miniszter akkor bírálta Szerbiát, amiért, mint mondta, "mini" haditörvényszéket akar létrehozni a volt Jugoszláviában elkövetett bűncselekmények kivizsgálására, és arra törekszik, hogy a központja legyen ezeknek az eljárásoknak.

Maric átadásának folyamata évek óta húzódott. A szerb bíróság többször elutasította a horvát hatóságok vonatkozó kérelmét. Az európai kiadatási egyezmény szerint az elítélt letöltheti börtönbüntetését saját országában, de az ítéletet az adott ország bírósága nem bírálhatja felül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.