Kiadják a radikális hitszónokot az Egyesült Államoknak

Az Emberi Jogok Európai Bírósága végleg jóváhagyta hétfőn Abu Hamza al-Maszri radikális imám kiadatását az Egyesült Államoknak. A hitszónok a „hitetlenek” legyilkolására biztatta híveit, és terroristaképző tábort tervezett az USA-ban. A BBC indiszkrét volt.

Az 54 éves, egyiptomi születésű Hamza az észak-londoni Finsbury Park mecsetjének imámja volt, Nagy-Britanniában hét év fegyházra ítélték, mert prédikációiban rendszeresen a „hitetlenek" legyilkolására buzdította híveit.

Washington azért kérte a kiadatását, mert terroristakiképző tábort akart létrehozni az Egyesült Államok északnyugati részén, Oregon államban. Emellett a vádak szerint adományokat gyűjtött, és utánpótlást toborzott, hogy segítse Afganisztánban a tálibokat.

A brit igazságszolgáltatás engedélyezte, hogy kiadják őt. Hamza azonban a strasbourgi bírósághoz fordult azzal az érvvel, hogy olyan körülmények között tartanák fogva Amerikában, amely kínzásnak minősül az európai emberi jogi egyezmény szerint. A bíróság idén áprilisban elutasította a beadványt, mire ő fellebbezett ez ellen.

A radikális hitszónokot többszörös életfogytiglani börtönbüntetésre ítélhetik az Egyesült Államokban.

A BBC tudósítója szerint szokatlan módon annak idején II. Erzsébet is lobbizott a hitszónok letartóztatásának ügyében, állítólag kérdőre vonta az akkori belügyminisztert, miért nem sikerült őrizetbe venni a radikális hitszónokot. Hamzát 2004-ben tartóztatták le Nagy-Britanniában, 2006-ban ítélték el. Azt, hogy a királynő rosszallotta a hatóságok tétlenségét, egy négyszemközti beszélgetésre hivatkozva Frank Gardner, a BBC biztonságpolitikai ügyekkel foglalkozó újságírója szellőztette meg. A 2005-ben birodalmi érdemkereszttel kitüntetett Gardner és a BBC később szélesvásznon bocsánatot kért II. Erzsébettől az indiszkrécióért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.