Kiadhatják a Gorilla-aktákat

A másodfokú pozsonyi bíróság helyt adott Tom Nicholson fellebbezésének, s jogerősen úgy határozott, hogy megjelentetheti a „Csalók, avagy a közélet maffianizálódása“ ((Gauneri - o mafianizácii spolocnosti) című könyvét.

Idén februárban ugyanis - nem sokkal az előrehozott szlovákiai választások előtt -  az első fokon eljáró bíró megtiltotta az úgynevezett Gorilla-ügyet feldolgozó könyv kiadását, még a részletek terjesztését is nyomtatásban, hanganyagon vagy vizuális eszközökkel. Megkeresésünkre a kanadai származású, több mint egy évtizede Pozsonyban élő és publikáló oknyomozó újságíró a szlovákiai szólásszabadság és a józan ész győzelmének nevezte az ítéletet. Közölte azt is, hogy munkája rövidesen megjelenik a Petit Press Kiadó gondozásában.

A Gorilla fedőnevű dossziét tavaly karácsonykor töltötték fel ismeretlen személyek az internetre. Az anyag állítólag a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) 2005-ben és egy évvel később lezajlott lehallgatásait tartalmazza, amelyeket abban a konspirációs lakásban rögzítettek, ahol a Magyarországon is vállakozó Penta befektető csoport egyik képviselője rendszeresen találkozott vezető szlovák politikusokkal.

Állítólag itt határoztak fontos privatizációs ügyekről, a leendő miniszterek és más fontos döntéshozók személyéről. Mindezek fejében a lehallgatásokról készült feljegyzések szerint a társaság súlyos milliókat fizetett az akkori szlovákiai kormánypártoknak, többek között az akkor még a Bugár Béla vezette Magyar Koalíció Pártjának is.

Robert Fico, az akkor ellenzékben levő Smer-SD elnöke is többször feltűnt ebben a lakásban. Az érintettek a közelgő választások előtti provokációnak és hamisnak minősítették a nyilvánosságra került iratokat. Tom Nicholson viszont számos dokumentummal és más adattal igyekszik bizonyítani a Gorilla-akták hitelességét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.