Kiadatási egyezmény Horvátország és Bosznia-Hercegovina között

Az egyezmény nem vonatkozik háborús bűnösökre, és visszamenőleges hatálya sincs.

Kölcsönös kiadatási egyezményt kötött egymással Horvátország és Bosznia-Hercegovina; a megállapodást a horvát és a bosnyák kormány igazságügyi miniszterei írták alá szerdán Zágrábban. A kétoldalú egyezmény értelmében a két szomszédos állam hatóságai kiadják egymásnak azokat a horvát, illetve bosnyák állampolgárokat, akik ellen igazságügyi eljárás folyik, illetve akiket a kiadatást kérő államban szervezett bűnözés, korrupció, pénzmosás és egyéb bűncselekmény miatt elítéltek.

Az egyezmény nem vonatkozik háborús bűnösökre, és visszamenőleges hatálya sincs.

Megtörtént, hogy a kettős állampolgárság miatt, az eljárás elől a gyanúsítottak a másik országba szökve megpróbáltak kibújni a felelősségre vonás alól - mondta Orsat Miljenic, horvát igazságügyi miniszter az aláírás után. Hozzátette, hogy az egyezménnyel ezt szeretnék a jövőben megakadályozni. Bosznia-Hercegovina egyik szomszédjával sem kötött háborús bűnösök kiadatásáról szóló megállapodást, és ez belátható időn belül nem is várható - mondta Barisa Colak, bosnyák igazságügyi miniszter.

Nemzetiségüknél vagy születésüknél fogva a két jugoszláv utódállamban sokan rendelkeznek mindkét állam útlevelével. Így például Branimir Glavas, volt horvát parlamenti képviselő, a horvát hadsereg egykori vezérőrnagya is, aki a háború idején Eszék védelmét irányította. Glavast 2010 júniusában jogerősen 8 év börtönre ítélték Horvátországban a szerb polgári lakosság terhére elkövetett háborús bűntények miatt. Glavas az ítélethozatal előtt Boszniába menekült, mivel néhány hónappal korábban szert tett boszniai állampolgárságra.

Miután a boszniai legfelsőbb bíróság elismerte a horvát legfelsőbb bíróság jogerős ítéletét, a volt horvát katonai vezetőt 2010 szeptemberében Hercegovinában - a szülei lakóhelyén - őrizetbe vették, és jelenleg is ott tartják fogva, de Bosznia-Hercegovina megtagadta kiadatását Horvátországnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.