190 százalék a kirgiz elnöknek?

A kirgizisztáni elnökválasztás megrendezésének módja "kiábrándító", nem felel meg a legalapvetőbb nemzetközi normáknak sem - állapította pénteken az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választásokat figyelő bizottsága.

- Sajnos a választáson nem látszott az általunk remélt fejlődés, és megrendezésének módja ismét elmaradt azoktól az alapvető normáktól, amelyek mellett Kirgizisztán mint az EBESZ tagja elkötelezte magát. A választáson számos probléma és szabálytalanság történt, egyebek között hamis szavazatok kerültek tömegesen a szavazóurnákba, voltak szavazópolgárok, akik többször szavaztak, illetve pontatlanságok voltak a szavazói névsorokban.

Otthon szavazó kirgizek egy fővároshoz, Biskekhez közeli faluban
Kyrgyz villagers cast their ballots at home during presidential election in a village Kyzyl-Birlik, 25 km (16 miles) east of the capital Bishkek, July 23, 2009. Kyrgyzstan, a Muslim nation key to U.S. military efforts in Afghanistan, voted on Thursday in a presidential election that the opposition said in advance was unfair and planned to challenge with protest rallies. REUTERS/Vladimir Pirogov (KYRGYZSTAN POLITICS ELECTIONS)

Ezt súlyosbították a szavazatok összeszámlálása és az eredmények összesítése során történtek. A megfigyelők az általuk vizsgált folyamatrészek több mint felét értékelték negatívan" - olvasható az EBESZ közleményében, amelyet Radmila Sekerinska misszióvezető írt alá.

Az első részeredmények Kurmanbek Bakijev elsöprő győzelmét jelzik a csütörtöki kirgizisztáni elnökválasztáson. A leadott szavazatok kétharmadának összeszámlálása után a jelenlegi államfő 86,2 százalékkal áll az élen - közölte pénteken a központi választási bizottság. Az ellenzék jelöltjére, Almazbek Atambajevre leadott szavazatok aránya eddig 7,4 százalék.

 Atambajev - aki csütörtökön tömeges választási csalásokra hivatkozva visszalépett a választáson való részvételtől, és a voksolás megszakítását, illetve megismétlését követelte - most azt mondta: "Bakijev elvesztette a választást. Kirgizisztánnak nincs legitim elnöke. Könnyen számolhattak volna neki 190 százalékot is."

Kirgizisztán az Egyesült Államok által bérelt manaszi légitámaszpont révén kulcsfontosságú szerepet játszik az afganisztáni háborúban. A 2001 óta működő támaszpont bérleti szerződését hosszas alkudozás után Biskek júniusban hosszabbította meg az eddigi díj háromszorosáért, 60 millió dollárért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.