Ki kerülhet Bin Laden helyére az FBI feketelistáján?

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön a szeptember 11-i terrortámadások New York-i helyszínére, a Ground Zeróhoz készült, de addig is tovább folytak a találgatások: ki léphet Oszama bin Laden helyére az FBI híres szökevény-toplistáján.

Paul Bresson, a Szövetségi Nyomozóiroda szóvivője szerint egyelőre keresik, kivel pótolhatják majd a megölt terroristavezért. A listán 1999 óta szereplő Bin Laden neve mellé már a "meghalt" megjegyzést tették.

Elképzelhető, hogy a megüresedett helyet az egyiptomi Ajman al-Zavahiri tölti majd be, aki Bin Laden helyettese volt az al-Kaida élén. A tízes listán szereplőket egyébként nem rakják rangsorba. Bin Laden abban az értelemben volt csak az első számú közellenség, hogy az ő fejére tűzték ki a legnagyobb vérdíjat – a 27 millió dollárból 25-öt az amerikai külügyminisztérium, kettőt pedig a Légiközlekedési Szövetség (ATA) ajánlott fel. Al-Zavahiri vérdíja csak kétmillióval marad el ettől az összegtől. Ezen a listán köztörvényes bűnözők is szerepelnek, így például a tizenkilenc gyilkosságban érintett bostoni ír maffiafőnök, a 81 évesen bujkáló James Bulger vagy éppen a Magyarországon is jól ismert "Szeva bácsi", azaz Szemjon Mogiljevics.

Egy további listát adnak ki a legkeresettebb terroristák: ezen 29-en találhatóak Bin Laden nélkül. Hiányzik erről a szélsőséges iszlám prédikátor, Anvar al-Aulaki: a jemeni-amerikai az Egyesült Államok mindenkori első állampolgára, akire - egy évvel ezelőtt – "kilövési engedélyt" adott a Fehér Ház. De az FBI terroristalistájára csak úgy lehet feljutni, ha valaki ellen előbb szövetségi vádat emelnek – al-Aulaki ezért nem szerepel rajta.

A híresebb tízes toplistát 1950-ben hozták létre, miután egy riporter rákérdezett: ki a tíz fő közellenség az USA-ban? J. Edgar Hoover FBI-igazgató pedig meglátta a jó kommunikációs lehetőséget benne: egy ilyen lista segítségével az átlagemberben is jobban tudatosul, kikre kell a leginkább figyelnie. Ez be is vált: az eddigi 494 szökevény közül 464-et kerítettek kézre, és 152-t közülük az állampolgárok közvetlen segítségével.   

New York-i újságoldal 9/11 után
Police stand near a wanted poster of Saudi-born militant Osama bin Laden, printed by a New York newspaper, in New York in this September 18, 2001 file photograph. Al Qaeda leader Osama bin Laden was killed in a firefight with U.S. forces in Pakistan
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.