Megakadályoznák, hogy Szíria megfeledkezzen a vegyi fegyvereiről

A vegyifegyver-azonosítás tudománya egészen rendkívüli kihívásokkal néz szembe, miután az genfi orosz és amerikai megegyezés értelmében kivételes gyorsasággal kell megsemmisíteni Szíria ilyen jellegű arzenálját – egy részüket ráadásul az ország határain kívül.

Miután az ENSZ-ellenőrök egyértelmű és meggyőző bizonyítékokat szereztek arra, hogy augusztus 21-én vegyi fegyvert vetettek be Damaszkusz külvárosában, a két nagyhatalom felkérte a vegyi fegyverek betiltásának – hágai központtal, az ENSZ égisze alatt működő – szervezetét (OPCW), hogy technikailag hagyja jóvá a szír vegyi fegyverzet megsemmisítésére közösen kidolgozott tervezetet.

Az ENSZ-ellenőrök a Finnországban, Németországban, Svédországban és Svájcban lévő különleges laboratóriumokban megejtett vizsgálat során nemcsak azt derítették fel, hogy a korábban sejtett, veszélyes ideggáznak számító szarint vetették be, hanem azt is, hogy olyan típusú, orosz gyártmányú föld-föld típusú rakétákkal juttatták ezt el a támadás helyére, amilyeneket a szír hadsereg használ, igaz, ilyeneket az ellenzéki erők is zsákmányolhattak.

Az OPCW szakértői most attól tartanak, hogy a szervezetbe delegált néhány tagország elutasítja a részvételt a fegyvermegsemmisítésben. A feladat ugyanis rendkívül összetett. Miután Damaszkusz a múlt hónap közepén csatlakozott a vegyifegyver-tilalmi konvencióhoz, benyújtotta készleteinek leltárát az azt ellenőrző szervezetnek. A tervek szerint a vegyifegyver-gyártó bázisokat és a célba juttatásukra szolgáló fegyvereket november végéig, a beszolgáltatott vegyi anyagokat – a szakértők számításai szerint több száz tonna szarint és mustárgázt – pedig a jövő év közepéig kellene megsemmisíteni.

Ennek nehézségét jól jelzi, hogy miután Moamer el-Kadhafi Líbiája 2004-ben aláírta az ENSZ-konvenciót, 25 tonna mustárgázt és 1400 tonna vegyifegyver-gyártáshoz szükséges előanyagot jelentett be, ám ezek felét még hat év múlva sem semmisítették meg. Aztán két éve, amikor megdöntötték a rendszerét, az új kormány még 1,6 tonna be nem jelentett és részben már fegyverbe töltött mustárgázt fedezett fel. A genfi tervvel kapcsolatban éppen az a dilemma, hogy miként tudják majd az ellenőrök kizárni Szíria Líbiához hasonló „feledékenységét”, hogyan tudják a polgárháborús körülmények között ilyen gyorsan és biztonságban az ország határain kívülre szállítani a sokszor rossz állapotban lévő, szivárgó, vegyi fegyvert tartalmazó konténereket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.