Ki győzheti le Obamát?

Érdekes eredményt hozott egy friss közvélemény-kutatás Amerikában: a nemrég ringbe szállt Newt Gingrich megverte az eddigi legnagyobb esélyest, Mitt Romney egykori kormányzót. Hogy ne legyen ilyen egyszerű a dolog, a megkérdezettek azért csavartak rajta egyet: hiába tűnik úgy, hogy Gingrich a republikánus befutó, Obama ellen mégsem őt, hanem Romney-t küldenék a választók.

A legújabb republikánus elnökjelölt, Newt Gingrich tíz pontos előnyt szerzett vetélytársával, a szintén republikánus Mitt Romney-val szemben. Ha Obamával szembeni előnyüket nézzük, mégis kevésbé esélyes rá, hogy legyőzze a jelenlegi elnököt, mint Romney – legalábbis a Reuters és az Ipsos most elkészült felmérése szerint.

A republikánus elnökjelöltek, az egykori massachusettsi kormányzó, Mitt Romney (balra) és a Képviselőház volt elnöke, Newt Gingrich (jobbra), az iowai republikánus elnökválasztás szünetében
Republican presidential candidates, former Massachusetts Governor Mitt Romney (L) and former U.S. House Speaker Newt Gingrich (R-GA), talk during a break in the Republican Party presidential candidates debate at Drake University in Des Moines, Iowa, December 10, 2011. REUTERS/Jeff Haynes (UNITED STATES - Tags: ELECTIONS POLITICS)

Az első előválasztás után három héttel ugyanis Gingrich 28 százalékon áll, ami pont tízzel több, mint Romney 18 százalékos kedveltsége. A kérdőívkészítők legnagyobb meglepetésére azonban arra a kérdésre, hogy ha most lennének a választások, ki nyerné meg azokat, Obama 51 százalékkal könnyedén verte volna az egykori republikánus vezérszónok Gingrichet, aki csak a voksok 38 százalékát kapta volna meg. Ezzel szemben a furcsa mondásairól elhíresült Romney már jobban megszorongatná az elnököt, ugyanis negyven százalékot szerezhetne Obama 48 százalékával szemben.

Az eredményekből szakértők szerint az látszik, hogy a repbulikánusok egyelőre még nem döntötték el, vállalják-e a kockázatot, hogy a kirohanásairól híres Gingrichet jelöljék-e, de mindenesetre úgy tűnik, a konzervatív szavazók nagy részét is meggyőzné – annak ellenére is, hogy a független választókat elidegenítheti magától vitát szító kijelentéseivel. Ennek ellenére sok republikánus mégis szívesebben szavazna rá, mint a kiterjedt kampányt folytató és már sok pénzügyi támogatót is szerző Romney-ra. - Ez jelenleg a republikánusok legnagyobb dilemmája – mondta Calvin Jillson, a politikatudományok professzora a Reutersnek.

Obama kampánystábja, amely eddig leginkább Romney-t célozta "bombáival", az események hatására már az eddig jelentéktelennek tűnő Gingrichet is bombázzák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.