Ki védi meg Vajdaságot a jégesőtől?

Pancsován a jégvédelmi állomások kétharmada, Szabadkán a 60 százaléka, Újvidéken a fele nem működik. Nincs pénz rakétára, meg a rakétások fizetésére.

Megvannak a jégvédelmi rakétaállomások, de nincs elegendő rakéta, és a dolgozók is csak havi 4000 dinárt (körülbelül 10 ezer forintot) kapnak a munkájukért. Ezért nem tudják megvédeni a termést a jégveréstől – írja a vajdasag.ma portál.

Az elmúlt napokban a jeges viharok miatt óriási károk keletkeztek. Nemcsak a növényeket verte el a jég, hanem épületek és gépjárművek sokaságát is megrongálta. Az így keletkezett kár sokkal több, mint amennyibe a védelem megszervezése kerülne.

Egy-egy jégvédelmi rakétaállomáson 12 rakétának kellene lennie – de átlagban csak 5 van – tájékoztatott a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet jégelhárító osztályának vezetője. Így az előrejelzések figyelembe vételével egyik helyről a másikra hordják a rakétákat.

Néhol az önkormányzatok pénzzel is támogatják a jégvédelmet, de éppen a leginkább veszélyeztetett és legnagyobb területen nincs erről megállapodás. Pancsován a jégvédelmi állomások kétharmada, Szabadkán 60 százaléka, Újvidéken a fele nem működik.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.