Ki szorítja meg Ficót?

A két miniszterelnöki után Robert Fico minden valószínűség szerint nemsokára államfői esküt is tehet
A két miniszterelnöki után Robert Fico minden valószínűség szerint nemsokára államfői esküt is tehet
Radovan Stoklasa / Reuters

A kampányhajrát kivéve Szlovákiában unatkoztak a tévénézők és a rádióhallgatók az elnökválasztás előtt. Hiába voltak kíváncsiak ugyanis tartalmas vitákra, továbbá a második megbízatási idejét letöltő, és ezért a posztjáról távozó Ivan Gasparovic lehetséges utódjának a céljaira, a jobboldali jelöltek csak közhelyeket és monológokat szajkóztak, nem bírálták egymást.

Robert Fico jelenlegi miniszterelnök – akit a kormánypárti Smer-SD indít – csak a kampányhajrában kapcsolódott be a politikai csörtékbe. Ezt sokan nem díjazták, Fico ráadásul nem tudta kivédeni azokat a kemény kritikákat, amelyekkel a vetélytársai a kormányfői tevékenységét ostorozták. Ezek miatt aztán persze mégis csak megjelent a pozsonyi köztelevízió (RTVS) és a kereskedelmi Markíza kampányzáró vitájában, és ellentámadásba is lendült. Főleg a népszerűségi listán második helyen álló, hátrányát szinte napról napra csökkentő Andrej Kiskának rontott neki, uzsorásnak és „gyanús szekták titkos tagjának” nevezve a milliomost.

A megrágalmazott nagyvállalkozó erre Fico eddigi két kormányának korrupciógyanús ügyeit kezdte el firtatni, Milan Knazko színész  – a bársonyos forradalom egyik néptribunja – pedig riadót fújt, szerinte ugyanis ha a jelenlegi miniszterelnök lesz az államfő, akkor Szlovákiába visszatér az egypártrendszer. Minden tisztséget a Smer-SD bitorol majd – mutatott rá az elnökjelölt.

E pengeváltások ellenére a népszerűségi lista szinte semmit sem változott, ezért a szombati választás egyetlen tétje alighanem az, hogy a második legtöbb szavazatot megszerezve Ficóval együtt ki jut be a két hét múlva sorra kerülő második fordulóba.

A Magyar Közösség Pártja jelöltjét, Bárdos Gyulát előzőleg többször is láthatták-hallhatták a szlovák érdeklődők is, akiknek a nagy többsége a beküldött nagyszámú telefonszavazatok tanúsága szerint kedvezően fogadta a szlovák–magyar párbeszédet, és a déli országrész mielőbbi felzárkóztatását sürgető felszólításait. Szlovákia történelmének első magyar nemzetiségű államfőjelöltje szeretne véget vetni a felvidéki nemzeti közösség közötti viszálykodásnak is.

Bárdos azt mondja, hogy az elmúlt hónapokban a több ezer emberrel való találkozás még jobban megerősítette abban a hitében, hogy a közös célok iránti elkötelezettség sokkal erősebb a meglévő véleménykülönbségeknél. Ha felismerjük az összefogás és a pártok fölötti együttműködés erejét, akkor ez a remény valósággá válhat. – Mindez, remélem, a szombati voksoláson is megnyilvánul, s akkor a közvélemény-kutatók által mért 4,5 százaléknál jóval többen szavaznak majd rám – nyilatkozta lapunknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.