Készültség az antiszemita gyilkosság után

A brüsszeli zsidó múzeum elleni szombati merénylet három halálos áldozatából kettő izraeli állampolgár volt. A biztonsági készültséget országszerte fokozták a zsidó emlékhelyek és érdekeltségek körül.
Belgiumban vasárnap országszerte fokozták a biztonsági készültséget a zsidó emlékhelyek és érdekeltségek körül azután, hogy szombaton egy merénylő négy embert megölt a főváros, Brüsszel zsidó múzeumánál. A minden jel szerint antiszemita támadás miatt egy magányos merénylőt keresnek, aki egy Audival hajtott a Sablon tér melletti utcában fekvő zsidó múzeumhoz, bement az épületbe, leadott hat lövést, majd a kocsijával elmenekült a helyszínről. Három áldozata a helyszínen, a negyedik a kórházban halt bele a sérüléseibe.

Az ügyben eddig egy embert vettek őrizetbe, mert a merénylővel egy időben hajtott el a környéken, de őt kihallgatás után vádemelés nélkül elengedték. Ügyészségi bejelentések szerint szemtanúként számítanak rá. A Sablon téri háromnapos jazzfesztivál miatt a támadásnak rengeteg szemtanúja akadt. Egyikük állítólag feljegyezte az Audi rendszámát is.

Izraeli bejelentések szerint a támadás négy halottjából kettő izraeli állampolgár – egy ötvenes éveiben járó tel-avivi házaspár – volt. A támadásról Joelle Milquet belga belügyminiszter már szombaton azt mondta, hogy antiszemita indíttatásból hajtották végre, vasárnapi közleményében pedig Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök úgy fogalmazott, a zsidók és az államuk elleni „végtelen gyűlöletkeltés" eredményéről van szó.

A megfigyelők és a belga zsidóság képviselői szerint a támadás a tavalyelőtti toulouse-i gyilkosságsorozatra emlékeztet. Ennek az elkövetője, Mohammed Merah 2012 márciusában kezdett el gyilkolni. Először Toulouse-ban egy katonával végzett, akit egy motorbicikli eladása miatt keresett meg. Március 15-én, csütörtökön három ejtőernyős katonát ölt meg a közeli Montaubanban, három nappal később pedig a toulouse-i zsidó iskolánál, az Ozar Hatorahnal nyitott tüzet, négy embert ölve meg. Áldozata egy harmincéves rabbi, az ő két kisfia és egy hétéves kislány volt.

Belgiumban 42 ezer zsidó él. Többségük Brüsszelben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.