Kézfogás a rivális atomhatalommal

Az iszlamista szélsőségesek elleni fellépésre és a 2008-as mumbai terrortámadás miatt törvény előtt álló vádlottak elleni per felgyorsítására kérte pakisztáni kollégáját, Navaz Sarifot Naréndra Módi, India új miniszterelnöke a két politikus keddi újdelhi találkozóján. Módi hétfőn tette le a kormányfői esküjét, amelyre a két ország történetében eddig példa nélküli gesztusként meghívta Sarifot is. A pakisztáni miniszterelnök a maga részéről a szívélyes jelzővel méltatta az ötvenperces keddi találkozót, és ígéretet tett arra, hogy Módival együtt „felveszi a fonalat" az 1999-es lahori nyilatkozat teljesítése érdekében. Ezt a két dél-ázsiai atomhatalom a feszültség enyhítését érdekében kötötte.

Módira, az indiai parlamenti választáson nemrég győzelmet aratott hindu nacionalista Bháratíja Dzsanatá Párt (BJP) vezetőjére Pakisztánban sokan gyanakvással néznek, amiért kormányzóként semmit nem tett a gudzsaráti muzulmánok védelmében a 2002-es zavargások alatt. Ezek a zavargások azután törtek ki, hogy egy vonat elleni támadásban 59 hindu életét vesztette. A hinduk bosszúból mintegy ezer embert – többségében muzulmánokat – öltek meg. A közkeletű gyanú szerint Módi nemhogy nem csillapította, hanem szította a hinduk és a muzulmánok közötti feszültséget. Emiatt az amerikaiak 2005-ben a vízumot is megtagadták tőle.

A vallási feszültségek kiéleződése mellett Móditól féltik a nők jogait is, ezeket az aggályokat azonban egyelőre ékesszólóan cáfolja, hogy az új indiai kormány 45 minisztere közül heten – köztük Szusma Svaradzs külügyminiszter – nők. Akik kedvelik, Móditól a leginkább a botladozó gazdaság talpra állítását, a burjánzó korrupció felszámolását várják.

Az új indiai miniszterelnök láthatóan mindenkivel szeretne jó viszonyban lenni. A hétfői beiktatási ceremóniára – amelyre Módi Sarifon kívül Hamid Karzai afgán elnököt és a bangladesi kolléganőjét, Sejk Hasinát is meghívta. Karzai el is ment gratulálni, Hasina azonban egy japán útra hivatkozva személyesen nem jelent meg az ünnepségen, csak küldött valakit maga helyett.

A 63 éves Módi egyébként negyvenfokos hőségben, négyezer vendég és tízezer biztonsági ember jelenlétében tette le a hivatali esküt. A meghívottak között voltak politikusok és üzletemberek, bollywoodi filmcsillagok, muzulmán és hindu vallási elöljárók és – Módi első munkájára utalva – egy gudzsaráti teaárus is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.