Videón a történelmi pillanat: Obama és Castro kezet ráz

A két ország viszonya hosszú évtizedek óta igencsak hűvös, éppen ezért is számít történelmi pillanatnak, hogy Barack Obama és Raúl Castro kezet fogott egymással a Amerikai Államok Szervezetének találkozóján Panamavárosban.

Az 58-as kubai forradalom óta most először ült közös tárgyalóasztalnál az amerikai és a kubai elnök. A diplomáciai közeledést Barack Obama kezdeményezte, a két fél tavaly december 17-én jelentette be, hogy Washington és Havanna több mint ötven év után újra felveszi egymással a diplomáciai kapcsolatot.

A két ország szeretné rendezni a viszonyát, de hosszú még az út, hogy amerikai turisták szabadon utazhassanak a szigetországba, és az Egyesült Államok feloldja a Kubával szembeni gazdasági embargót.

A pénteken kezdődött  Amerikai Államok Szervezetének hetedik csúcstalálkozóját az amerikai–kubai közeledésnek szentelik, az eseményen most először részt vesz a kontinens mind a harmincöt országának állam-, illetve kormányfője.

Obama és Castro kézfogására a pénteki vacsora előtt került sor. Úgy hírlik, az amerikai elnök a találkozón bejelenti, hogy az Egyesült Államok eltávolítja Kubát a terrorizmus állami támogatóinak listájáról. Erre amúgy maga Obama is utalt néhány nappal korábbi, jamaikai útja során – írja a BBC.

A listán amúgy Kuba mellett további három, két közel-keleti és egy afrikai ország szerepel: Irán, Szíria és Szudán. „A körülmények változnak, így a lista is változik” – mondta el az amerikai elnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.