Kezdődik a névsorolvasás a republikánusoknál

A kongresszusi siker után Obama legyőzése a tét 2012-ben - a magyar származású George Pataki is fontolgatja, hogy versenybe szálljon.

Bár eddig sem volt kétséges, hogy Barack Obama a 2012-es újraválasztására készül, ez most hivatalossá vált azzal, hogy vezető tanácsadója, David Axelrod bejelentette: valamikor a jövő év első felében hazatér a Fehér Házból Chicagóba, hogy az elnök kampányán kezdjen dolgozni. Elemzők nem számítanak arra, hogy Obamának komoly ellenfele akad a Demokrata Párton belül - ilyenre utoljára 1980-ban került sor, amikor Edward Kennedy szenátor kihívta a rendkívül népszerűtlen elnököt, Jimmy Cartert.

A kongresszusi választások után - és 2012 közeledtével - egyre feltűnőbben az elnökválasztás előtti helyezkedés jelenti az amerikai belpolitika felhajtóerejét. Bejelentették: a tavasszal republikánus (ön)jelölteknek rendeznek vitát az egykori First Lady, Nancy Reagan és az NBC televízió szervezésében. Megkezdődtek a találgatások, a sajtó is próbálja kiugratni a nyulat a bokorból, bár olyan ismert nevek, mint Sarah Palin alaszkai és George Pataki New York-i exkormányzó sokszor dodonai válaszokat adnak. - Nem köt az idő. Figyelem a többieket, akik kifejezték érdeklődésüket - nyilatkozta a hétfői The New York Times-nak az apai ágon magyar származású Pataki, aki 1995 és 2006 között állt New York élén.

Mindkét nagy pártban általában a jelenlegi vagy volt kormányzókat, szenátorokat tartják érdemesnek az elnöki tisztségre - az utolsó kivétel ez alól az idősebb George Bush, aki viszont nyolc éven át Ronald Reagan alelnökeként szolgált. Emlegetik két jelenlegi - Tim Pawlenty (Minnesota), Haley Barbour (Mississippi) -, illetve két volt kormányzó - Mitt Romney (Massachusetts), Mike Huckabee (Arkansas) nevét, és figyelik mozgásukat, legyen szó adománytevők felhajtásáról vagy könyveik népszerűsítéséről.

A Times nemrég azt írta: a Fehér Házban Huckabee elnökjelöltségére számítanak. A CNN egy friss felmérése szerint ő és Romney a két legnépszerűbb potenciális ellenfél, és - ha most lennének a választások - mindketten legyőznék Obamát. Palin viszont 52:44 arányban alulmaradna vele szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.