Kezdődik a kalózszezon

A korábbinál is több és erőszakosabb kalóztámadásra számítanak a térségben járőröző haditengerészek, mivel a kalózok egyre kevesebb sikeres támadásból próbálnak egyre több pénzt szerezni.

Hamarosan megkezdődik a kalózszezon Szomália partjainál. Európai haditengerészeti vezetők arra számítanak, hogy a kalózok erőszakosabbak lesznek. Ezért nem kizárt, hogy idén ősszel halálos áldozatai is lehetnek a kalózkodásnak.

A BBC-nek névtelenül nyilatkozó illetékesek szerint erre azért van egyre nagyobb esély, mert a hajók fogva tartásának ideje megháromszorozódott az elmúlt két évben, átlagosan 40 napról 120 napra emelkedett. Az Ádeni-öbölben járőröző flotta jelenléte miatt pedig a támadásoknak ma már csupán 20-30 százaléka sikeres. Néhány évvel ezelőtt még minden támadás fele járt sikerrel a kalózok számára.

- Egyre több pénzről van szó, egyre jobban elhúzódnak a tárgyalások a kalózokkal, mivel mindkét fél jobb megállapodást akar kicsikarni a saját maga számára. Különösen aggaszt minket, hogy a kalózok erőszakosabbá válhatnak az egyezkedés ideje alatt - mondta.

A Navfor, az Európai Unió haditengerészetének szakértői szerint nem valószínű, hogy a kalózok szándékosan megölnének valakit az egyik elfogott hajón, ám ha ez egyszer mégis bekövetkezik, akkor félő, hogy bevett gyakorlattá válhat a támadások során.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.