Kezdenek csillapodni a kedélyek Fergusonban

A városi rendőrség 47 embert tartóztatott le egy tüntetésen, amelyet a lelőtt fekete tinédzser, Michael Brown lelövése és a rendőri brutalitás elleni tiltakozásul tartottak a 21 ezres kisváros utcáin.
Most már nem jellemző az erőszak
Most már nem jellemző az erőszak
Mark Kauzlarich / Reuters

A letartóztatások ellenére a kedd esti demonstráció sokkal nyugodtabban zajlott, mint az elmúlt napokban. St. Louis-i városában, Fergusonban már tizedik este törtek ki összetűzések a tüntetők és rendőrök között miután egy rendőr lelőtte a 18 éves fegyvertelen Brownt.

A missouri rendőrségi szóvivő szerint a tömeg először nyugodtan vonult fel az utcákon, majd az este folyamán néhányan vízzel és vizelettel teli palackokat dobáltak a rendőrök felé. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a rendőrség nem lőtt és könnygázt sem vetett be. „ Ma este egy más fajta lendületet láttunk. Idősek, önkéntesek, aktivisták és a papság is nagy számban jelent meg. Ott voltak, beszéltek a tömeggel, rendre és békére buzdítottak ." - mondta.

Egy letartóztatás. A jövő héten Eric Holder egészségügyi miniszter is elutazik Fergusonba
Egy letartóztatás. A jövő héten Eric Holder egészségügyi miniszter is elutazik Fergusonba
Joshua Lott / Reuters

A helyiek úgy vélik, hogy Darren Wilson, aki lelőtte a fekete fiút, nem kapott megfelelő büntetést. A rendőrtisztet szabadságra küldték. A hatóságokat azért is kritizálták, mert nem volt őszinték a lövöldözés közvetlen utóhatásáról tett nyilatkozataikban.
„Tanulni szeretnénk ebből a tragédiából, hogy továbbra is megóvhassuk a lakókat, az üzleteket és , hogy a közösség megbékélés és gyógyulás útján fejlődni tudjon" – hangzik az a közlemény, amelyet  a város politikai vezetői tettek.

A St. Louis megyei ügyészség kedden azt mondta a Wilson elleni bizonyítékokat szerdán adja át az esküdtszéknek, amely majd eldönti, hogy bűncselekményt követett-e el.

A rendőrség kedden lelőtt egy másik fekete férfit is St Louis-ban. Sokan attól félnek, hogy ez súlyosbíthatja a fergusoni indulatokat, azonban ennek eddig nagyon kevés hatása van a jelenlegi demonstrációkra. A keddi áldozatot rablással vádolták. Az illető kést lóbált a rendőrök felé.

Szerdán Barack Obama elnök korábbi bejelentéséhez híven elutazott Fergusonba Eric Holder igazságügyi miniszter, aki független vizsgálatot ígért az ügyben. A patinás kutatóintézet, a Pew felmérése szerint egyébként a megkérdezett feketék 76 százaléka kevéssé vagy egyáltalán nem bízik abban, hogy ez a vizsgálat független lesz, és 65 százalékuk gondolja úgy, hogy a rendőrök túlzott erővel léptek fel a Brown halála utáni tüntetések résztvevőivel szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.