Tizennyolc magyar képviselővel kevesebb a szlovákiai megyei választások után

A várakozásnak megfelelően alacsony részvétel mellett zajlottak le szombaton Szlovákiában a megyei választások.

Országos viszonylatban a részvételi arány mindössze 22,9 százalékos volt.

A regionális voksolások győztese a Robert Fico vezette Smer, amelynek jelöltjeit négy megyében (Nagyszombat, Nyitra, Kassa, Zsolna) már az első fordulóban megválasztották elnöknek, s további két régióban a második fordulóban esélyesek a győzelemre. Képviselői nyolc megyei önkormányzat közül hatban jelentős többséget szereztek.

A jobboldali ellenzéki pártok (Szlovák Kereszténydemokrata Unió- SDKÚ, Kereszténydemokrata Mozgalom-KDH, Magyar Koalíció Pártja és több parlamenten kívüli szlovák politikai tömörülés) csupán Pozsony megyében indultak együtt, ahol többséget szereztek.

Kassa környékén és a szepességi régióban választási csalások miatt tettek feljelentést, amelyet a rendőrség vizsgál. A központi választási bizottság négy tagja a törvénytelenségek miatt nem írta alá a hivatalos végeredményt rögzítő jegyzőkönyvet.

Az MKP lényegesen jobban szerepelt, mint a Bugár Béla vezette Most-Híd. A 408 szlovákiai mandátum közül összesen 40 képviselői helyet szerzett, az utóbbi csak hármat. Idáig azonban tizennyolc magyar képviselővel több volt a megyei önkormányzatokban.

Eddigi pozícióit mindössze a Dunaszerdahelyi járásban őrizte meg az MKP, amelynek mind a nyolc jelöltje bejutott a Nagyszombat megyei önkormányzatba. Több, vegyesen lakott járásban (Érsekújvár, Léva, Kassa-vidék) egyetlen magyar sem került befutó helyre. A többségében magyarok lakta Galántán, Révkomáromban, továbbá Vágsellyén viszont a szétszavazás miatt néhány szlovák képviselő megelőzte az MKP és a Híd jelöltjeit is.

Csáky Pál tisztességes helytállásként értékelte az MKP szereplését. Szerinte a legnagyobb ellenfelük a voksolásokkal kapcsolatos társadalmi közöny volt. - A Híd pedig leginkább azt érte el, hogy elbizonytalanította a polgárokat, s ezzel ártott a szlovákiai magyarságnak - tette hozzá a pártelnök.

Érdeklődésünkre Bugár Béla rámutatott, hogy a négy és fél hónapja alakult Híd eredményei nem rosszak, hiszen csaknem 230 ezer voksot kaptak, s nemcsak a magyarok lakta térségekben, a Magyar Koalíció Pártjára pedig több mint 350 ezren szavaztak. Igy folytatta: - A megyei választások is igazolták, hogy Robert Fico nacionalista-populista kormányát jövőre, a képviselőházi választásokon csak úgy penderíthetjük ki a hatalomból, ha a szlovákiai ellenzéki pártok - beleértve a Magyar Koalíció Pártját és a Hidat is - szövetségre lépnek. Ahogy már 1997-ben is megtettük, aztán alig egy év múlva sikerült megbuktatnunk Vladimír Meciart. Most sem vezet más út a sikerhez - hangsúlyozta a Híd elnöke.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.