Kevesebb bűncselekménnyel vádolnák Mladicsot

A bizonyítandó esetek számát a bírósági eljárás felgyorsítása érdekében csökkentenék 45 százalékkal.

A Ratko Mladics elleni bírósági eljárás felgyorsítása érdekében a hágai ügyészség drasztikusan csökkenteni kívánja a legsúlyosabb háborús bűntényekkel vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot terhelő bűncselekmények számát.

A hágai Nemzetközi Törvényszékhez (NT) pénteken elküldött javaslatában az ügyészség közli, hogy megtartja Mladics vádiratában mind a 11 vádpontot, beleértve a kétrendbeli népirtást, de több mint 45 százalékkal csökkenteni kívánja a bizonyítandó bűncselekmények számát.

Az ügyészség népirtáson kívül emberiesség elleni bűntényekkel, illetve háborús törvények és szokások megsértésével vádolja Mladicsot. A terhére rótt bűntényeket a tábornok az 1992-95-ös boszniai háború idején követte el.

A srebrenicai népirtás és a szarajevói ostrom fő felelősének tartott Mladicot május végén tartóztatták le szerb kommandósok a Nagybecskerek (Zrenjanin) melletti Lázárföldön (Lazarevo), majd kisvártatva kiadták az NT-nek. Az első bírósági meghallgatáson Mladic nem kívánt nyilatkozni vádiratáról, s a bírák a nevében azt íratták be a tárgyalás jegyzőkönyvében, hogy a vádlott nem érzi magát bűnösnek.

A törvényszék a minap elrendelte Mladics teljes orvosi kivizsgálását, mivel a múlt héten rosszullétre hivatkozva nem jelent meg a törvényszék előtt, és már hosszabb ideje rosszullétre panaszkodik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.