Képzett fiatalt nem deportálnak többé Amerikából

Akár több százezer fiatal illegális bevándorló helyzetén is segíthet az amerikai belbiztonsági minisztérium pénteken bejelentett rendelete.

Eszerint felfüggesztik azok deportálását, akik még nincsenek 30 évesek, és 16 éves koruk előtt érkeztek az országba. További feltétel, hogy törvénytisztelő éltemódot kellett folytatniuk, rendelkezniük kell középfokú végzettséggel, vagy szolgálniuk kellett a hadseregben. A rendelet nem ajánl állampolgárságot, de azok, akik megfelelnek a feltételeknek, munkavállalási engedélyt kapnának.

A New York Times tudósítása megjegyzi: a követelmények hasonlítanak az úgynevezett Álom-törvény (Dream Act) előírásaihoz. Ezt a törvény 2010-ben elakadt a törvényhozásban, ám a rendelet szerint nem kell hozzá kongresszusi jóváhagyás. Úgy is értelmezhető tehát a lépés, hogy Barack Obama ismét megkerülte a Kongresszust: az utóbbi hónapokban többször tette ezt, mert a törvényhozásban számos javaslat elbukott.

A döntést bejelentő Janet Napolitano belbiztonsági miniszter közölte: az ország bevándorlási törvényeit be kell tartani, de nem vakon, annak nincs értelme, hogy fiatal, munkaképes embereket olyan országokba deportáljanak, amelynek talán még a nyelvét sem beszélik. Hangsúlyozta: ez nem amnesztia, minden esetet külön-külön mérlegelnek.

Obamának novemberben nagy szüksége lesz a spanyol ajkú szavazók támogatására, ez a lépés segítheti ebben. Csütörtök este, Sarah Jessica Parker színésznő otthonában tartott adománygyűjtő estéjén az elnök hangsúlyozta: a bevándorlási rendszer reformra szorul, mert szükség van arra, hogy a magukat amerikainak tartó, tehetséges fiatalok, akiket a szüleik papírok nélkül hoztak az országba, kapjanak esélyt az Egyesült Államokban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.