Kevesebb a kár Timbuktuban

A vártnál lényegesen kevesebb ősi kézirat semmisült meg Timbuktuban azt követően, hogy a Mali északi részét tavaly elfoglaló iszlamista fegyveresek felgyújtották a timbuktui könyvtárat.

A francia–mali katonai egységek által a napokban fölszabadított Timbuktu egyik levéltárosa azt közölte az AFP tudósítójával, hogy a könyvtárban őrzött több ezer ősi kézirat mintegy 90 százalékát a fővárosba, Bamakóba menekítették még az iszlamisták rémtettei előtt, a Reutersnak egy másik forrás viszont azt nyilatkozta, hogy nagyon sok különböző helyen rejtették el őket. Bármelyik verzió is igaz, úgy tűnik, hogy jelentőségüket tekintve a Holt-tengeri tekercsekhez hasonlított iratok megmenekültek.

A több mint húszezer kéziratnak helyet adó timbuktui Ahmed Baba Intézet őrizte a világ egyik legnagyobb iszlám kéziratgyűjteményét, díszes kalligráfiával írt kéziratokat, vallási, jogi, tudományos, asztrológiai, orvostudományi, történelmi könyveket, s félő volt, hogy a menekülő terroristák által bosszúból felgyújtott könyvtárban minden odaveszett.

Timbuktuban az iszlám misztikus irányzatához tartozó szúfi szentek emlékhelyei voltak a célpontok, a város 16 mauzóleumának felét lerombolták. De a felgyújtott könyvtárnak „csak” az egyik szárnya égett le. Onnan már korábban kimenekítették a kéziratgyűjtemény nagy részét.

„Fordulópont állt be a Mali északi részén folyó harcban, az iszlamista fegyveresek szétszéledtek” – nyilatkozta Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter, miközben a francia–mali csapatok visszafoglalták az utolsó, szélsőségesek által irányított várost, Kidalt. Ez azonban a miniszter szerint nem jelenti a harcok végét. Le Drian egyébként támogatja, hogy az ENSZ egy békefenntartó egységet küldjön Maliba.

Egyelőre az is nagy problémát jelent, hogy mit kezdjenek a Kidalban élő nagyszámú tuareg lakossággal. Tavaly márciusban a bamakói katonai puccsot kihasználva a tuaregek foglalták el az ország északi részét, és kikiáltották független államukat. A helyzetet kihasználva az iszlamisták a területre özönlöttek, és átvették az irányítást. A tuareg Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (MNLA) már bejelentette, hogy támogatja a francia csapatokat, de a mali hadsereget nem engedik vissza.

A francia egységek az előzetes tervek szerint nem maradnak Maliban, a visszafoglalt városokat egy afrikai egységnek fogják átadni. Körülbelül 2000, főleg Csádból és Nigerből érkezett katona már az országban van, és újabb 1400 csádi katona tart Kidal felé. Valószínűleg egy Afrikai Unió támogatta egység feladata lesz, hogy felkutassák az al-Kaidával is kapcsolatban álló fegyvereseket, akik a sivatagba és a hegyekbe szöktek. Innen különösen nehéz lesz őket kiüldözni, a terepet ugyanis sokkal jobban ismerik, mint a környező országokból érkező katonák.

Ugyan az ország északi részén még folynak a harcok, az elnök már a választásokat tervezgeti: Dioncounda Traore szerint erre már júliusban sor kerülhet.

Az Ahmed Baba Intézet egyik felgyújtott értékes iratát mutatja egy teremőr Timbuktuban
A museum guard displays a burnt ancient manuscript in its box at the Ahmed Baba Institute, or Ahmed Baba Centre for Documentation and Research, in Timbuktu January 31, 2013. The majority of Timbuktu's ancient manuscripts appear to be safe and undamaged after the Saharan city's 10-month occupation by Islamist rebel fighters, experts said on Wednesday, rejecting some media reports of their widespread destruction. REUTERS/Benoit Tessier (MALI - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.