Kevesebb amerikai fiatal hisz istenben

Kevésbé vallásosak az amerikaiak, mint hét éve voltak, és ez különösen jellemző a fiatal nemzedékre – derül ki egy közvélemény-kutatás kedden közzétett eredményeiből.
A felnőttek körében a 2007-es 92-ről tavaly 89 százalékra csökkent az istenhívők száma, ami még mindig magas szám a többi fejlett ipari országhoz képest. A Pew kutatóintézet felmérésének adatai arról tanúskodnak, hogy ennél is nagyobb a visszaesés – 71-ről 63 százalékra – azok körében, akik egészen biztosak isten létezésében, és valamelyest csökken a naponta imádkozók, illetve a rendszeres templomjárók hányada is.

A változás különösen szembetűnő a fiatalok körében. Az 1990-1996-ban születetteknek csak a fele hisz minden kétséget kizáróan abban, hogy isten létezik, míg az úgynevezett „csöndes nemzedéknél”, vagyis az 1928-1945 között születetteknél 71 százalékos ez az arány. A fiataloknak csak 39 százaléka imádkozik mindennap, és sokkal ritkábban járnak egyházi szertartásokra is – írja a Reuters a felmérésről, amelyből az is kiderül, hogy a vallásosság és a politikai nézetek között is van összefüggés: a vallási értelemben nem elkötelezettek nagyobb – 28 százalékos – valószínűséggel demokraták, míg a republikánusok között 14 százalékos az arányuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.