Ketyeg az óra az izraeli-palesztin béke felett

Ma éjfélkor jár le a ciszjordániai zsidó telepépítkezésekre vonatkozó tízhónapos moratórium, amelynek meghosszabbításától Mahmúd Abbász palesztin elnök függővé tett a béketárgyalások folytatását. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő önmérsékletre intette a telepeseket, de személy szerint nem hosszabbítana a tilalmon.

Miközben a ciszjordániai telepesek ugrásra készen állnak, hogy a tízhónapos moratórium után folytasssák az éptkezéseket, Ehud Barak izraeli védelmi miniszter a BBC-nek azt mondta, 50-50 százalék, hogy a tilalom éjféli lejártáig az izraeli és a palesztin küldöttségnek sikerül megegyrezésre jutnia a kérdésről. Mahmúd Abbász palesztin elnök korábban többször világossá tette, hogy a moratórium mreghosszabbítása alapfeltétel a szeptember 2-án kezdődött béketárgyalások folytatásához.

Barak New Yorkból Izraelbe történő visszatérése előtt nyilatkozott a brit közszolgálati médiumnak, reményét fejezve ki, hogy sikerül közös nevezőre juttatnia kormányát és a palesztinokat a hosszabbításról. Az esély 50-50 százalék, de a béketárgyalások sikrerének sokkal nagyobb. Remélem a moratórium fenntartásának a kérdése nem szab gátat a véglegersa rendezésnek - fogalmazott a politikus. Húsz hónapos szünet az izraeli-palesztin béketárgyalások után szeptember 2-án kezdődtek újra az Egyesült Államok égisze alatt. A Fehér Ház és személyesen Barack Obama amerikai elnök korábban többször is a moratórium meghosszabbítására szólította fel a zsidó államot.

Ennek kapcsán Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő vasárnap önmérsékletre szólított fel, arra kérve a ciszjordániai zsidó telepeseket, hogy az elmúlt tíz hónapban tanúsított magatartásukhoz hasonlóan a jövőben is visszafogottan és felelősségteljesen cselekedjenek. A kormányfő hozzáfűzte: annak ellenére, hogy a palesztinok azzal fenyegetőznek, hogy kivonulnak a közvetlen izraeli-palesztin béketárgyalásokról, ő személy szerint nem óhajtja meghosszabbítani a moratóriumot.

Bár az ENSZ 65. közgyűlése előtt tartott beszédében Abbász szombaton leszögezte, Izraelnek választania kell a telepek és a béke között, azzal már nem fenyegőzött, hogy a palesztin küldöttség azonnal felállna a tárgyalóasztaltól, ha a ciszjordánia telepépítkezések tilalmáról határidőre nem születne megállapodás. Választania neki sem könnyű. Ha elsőként enged és ajánl kompromisszumot, gyengének tűnhet az övéi szemében, ha viszont faképnél hagyja aaz izraelieket, bűnbaknak kiálthatják ki a béketárgyalások zátonyra futtatásáért. Abbász útban New Yorkból Párizsba közölte, hogy az Arab Liga állandó bizottság az ő kérésére október 4-én ülést tart, a moratórium lejárta előtt alig néhány órával pedig azt mondta, a moratórium feloldása időpocsékolássá teszi a béketárgyalásokat.

Az október 4-én tartandó tanácskozás témája az Izraellel folytatott párbeszéd lesz. Ezt megelőzően a Fatah központi bizottsága és a Palesztin Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottsága is összeül, hogy az izraeli kormány végleges döntése nyomán - legyen az kedvező vagy nem, szóljon az a moratórium meghosszabbításáról vagy az építkezéseknek afott zöld jelzésről - áttekintse a párbeszéd folytatásának a lehetőségeit.

Izraelben egyébként szinte mindenki a ciszjordániai építkezésék folytatására készül. (A moratórium Kelet-Jeruzsálemre soha nem vonatkozott.) A vezető kormánypárt Likud több politikusa is a telepsek mögött áll, mondván, nem lehet tovább halogatni például annak a 2000 lakásnak a megépítését, amelyet már jóváhagytak az izraeli hatóságok. Folytatnunk kell az építkezéseket - nyilatkozta ezzel összhangban Naftali Bennett, a telepeseket tömörítő szervezet, a Jesha igazgatója, az elnöke, Danni Dajan pedig úgy vélte, hogy amilyen teljes volt annak idején a telepbővítés befagyasztása, ugyanolyannak kell lennie az építkezésék újrakezdésének is, mint arra a kormány kötelezettséget vállalt. Szerinte bárki, akik házat akar építeni magának, akadálytalanul megteheti azt. Megfigyelők szerint azonban ha újra is kezdődnek, az építkezések akkor sem lesznek látványosak, hiszen az új terveket az izraeli védelmi minisztériumnak is jóvá kell hagynia.

Épülő társasházak a ciszjordániai Maale Adumimban, a Jeruzsálem keleti peremén fekvő zsidó településen
Maale Adumim, 2009. szeptember 7. Épülő társasházak a ciszjordániai Maale Adumimban, a Jeruzsálem keleti peremén fekvő zsidó településen 2009. szeptember 6-án. Ehud Barak izraeli védelmi miniszter 366 új lakás felépítését engedélyezte a megszállt Ciszjordániában lévő zsidó telepeken és Kelet-Jeruzsálemben. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök jobboldali vezetésű kormánya április elsejei hivatala lépése óta most először adott engedélyt telepbővítésre. Ennek korábban nyilvánosságra került terve tovább mélyítette az Izrael és legfőbb szövetségese, az Egyesült Államok viszonyában kialakult szakadékot. (MTI/AP/Bernat Armangue)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.