Kettős merénylet Szomáliában

Mogadishuban, a nemzeti színház mellett detonált egymás után két pokolgép. Tizennyolcan haltak meg.

Az első merényletben egy gépkocsiba rejtett pokolgép robbant Mogadishu nemzeti színházának a közelében, egy étterem parkolójában. Néhány perccel később a közelben egy másik - ugyancsak autóba helyezett - robbanószerkezet detonációja oltotta ki több ember életét. A friss hírek szerint összesen tizennyolc ember halt meg.

Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára a két merényletet. A hírügynökségek szerint a 2012-ben az al-Kaida terrorszervezet hálózatához csatlakozott al-Shabab milícia hajtott végre hasonló akciókat az elmúlt időszakban. Ez a szervezet állt annak a merényletnek a hátterében is, amelyet kedden kíséreltek meg a szomáli elnök ellen. A hivatalos tájékoztatás szerint Hasszán Sejk Mohamudnak és kíséretének nem esett baja. Az ország déli részén fekvő Merka kikötőváros közelében az elkövetőként jelentkező as-Shabab tagjai vállról indítható rakétagránátokkal vették célba a konvojt.

Az Afrika szarván található országot két évtizede véres polgárháború sújtja: működő államhatalom gyakorlatilag nincsen, az ország egy része felett az al-Sababé a hatalom. A milícia korábban Dél-Szomália nagy részét az ellenőrzése alatt tarthatta, benne Mogadishu több negyedével is, népszerűségéből azonban sokat veszített, amikor a tavalyelőtti éhínség idején a fennhatósága alá tartozó területekről kitiltotta a nyugati segélyszervezeteket. A kormányerőknek ekkor a milíciát sikerült is kiszorítaniuk a szomáli fővárosból, a mostanihoz hasonló merényletek kedvéért néha viszont az al-Sabab még visszatér.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.