Másra emlékszik a magyar és a román fél

Bukarest szerint Magyarország adós maradt az együttes kormányülések és a kétoldalú kisebbségi vegyes bizottságok több döntésének alkalmazásával. Bogdan Aurescu külügyi államtitkár szerint az ezzel kapcsolatos elégedetlenséget közölték is a Bukarestben tárgyaló Latorcai Csaba helyettes államtitkárral. A budapesti közlemény szerint a román vezetők csupán „köszönetet mondtak”, „elismerésüket fejezték ki”, „méltattak”.

Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hétfőn járt Bukarestben, ahol Bogdan Aurescu román külügyi államtitkár fogadta. A találkozó után nem rendeztek sajtótájékoztatót, viszont kedd reggel a KIM honlapján közzétett egy közleményt a látogatásról.
Eszerint Latorcai Csaba Bukarestben ismertette a magyar nemzetiségi törvényt és különösen annak román vonatkozásait.

– A román vezetők köszönetet mondtak a magyar kormány képviselőjének az új nemzetiségi törvény megalkotásáért, és valamennyien elismeréssel illették annak tartalmát.
Bogdan Aurescu külügyminisztériumi államtitkár külön üdvözölte, hogy a törvény fellép az „etnobiznisz” jelensége ellen – áll a közleményben.

A román verzió szerint azonban Bogdan Aurescu épp hogy ismételten hangsúlyozta: a jogszabályi változásoknak ténylegesen javítaniuk kell a román közösség helyzetét, főleg ami az etnobiznisz jelenségét, az anyanyelven zajló oktatáshoz való hozzáférést és a román nyelvű sajtó megfelelő működését illeti. A külügyi államtitkár aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a magyar választójogi törvény továbbra sem biztosítja az olyan kis létszámú közösségek megfelelő parlamenti képviseletét, amilyen a magyarországi román közösség. Latorcai jelezte, hogy ezeknek a kisebbségeknek úgynevezett nemzetiségi szószólójuk lesz a parlamentben, Aurescu szerint viszont Magyarországnak biztosítania kell a nemzeti kisebbségek parlamenti képviseletét, „ahogy Románia is biztosítja”, és közölte, hogy Bukarest nem tekinti egyenértékűnek a „szószólót” a parlamenti képviselővel.

A KIM közleménye a sok vélt dícséret mellett nem említi azonban a román államtitkár szerint valóban kedvező fejleményt: hogy
a budapesti önkormányzat felajánlott egy telket az ortodox egyháznak templomépítésre. Erről Latorcaiék annyit közöltek: „Ciprian Cimpineanu helyettes pátriárcha (...) külön is kiemelte a magyarországi ortodox templomok felújításának támogatását”. Nem szól a KIM közleménye arról sem, hogy Bogdan Aurescu számon kérte a magyar köztévé és rádió román szerkesztőségeinek bővítését, és emlékeztetett, hogy erre Magyarország kötelezettséget vállalt a kisebbségi vegyes bizottság 2009-ben aláírt jegyzőkönyvében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.