Kettős állampolgárság igen, burkatilalom nem

A burka és a kettős állampolgárság betiltása a jobbközép koalíciót kívülről támogató, szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) követelése volt Hollandiában. Liesbeth Spies belügyminiszter állítása szerint egyik ügy miatt sem ejt könnyeket.

Liesbeth Spies a De Volkskrant holland újság honlapján megjelent interjúban arról beszél, hogy a hágai parlamentben nincs meg a kettős állampolgárság tilalmának támogatása és ha ugyanez lesz a helyzet a burka betiltása ügyében, akkor ő nem fog érte „könnyeket ejteni”. A kormány által januárban elfogadott törvényjavaslat általánosságban tiltotta volna meg az arc teljes eltakarását köztereken, közintézményekben, de elsősorban a muszlim nők által viselt, az egész arcukat is elfedő ruházat ellen irányult.

Spies most úgy nyilatkozott, hogy a „politikában néha erőszakot kell elkövetned saját álláspontodon". Januárban még „rendkívül nagy jelentőségűnek" nevezte a törvényjavaslatot, most azonban azt mondja, hogy sohasem lelkesedett érte.

A burka és a kettős állampolgárság betiltása a jobbközép koalíciót kívülről támogató, szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) követelése volt. Mióta a párt vezetője, Geert Wilders bejelentette, hogy már nem áll a kormány mögött, a kereszténydemokrata párt (CDA) módszeresen tünteti el vagy módosítja a kényelmetlen témákat honlapján - írja egy másik holland újság, az NRC Handelsblad internetes kiadása.

A holland államtanács (a kormány tanácsadó szerve) egyébként szintén ellenezte a betiltást, amelyet a szabad vallásgyakorlás megsértésének tekint - de a kormány annak idején figyelmen kívül hagyta a véleményt.

Muszlim divatbemutató Rotterdamban. Rendkívüli jelentőség, de könnyeket már nem ejtenek érte
A Dutch student visits a Muslim fashion exhibition in Rotterdam April 24, 2007. Clad in skinny jeans, wrap dresses and carefully sculpted headscarves, a generation of young Muslim women is making its mark on Europe's urban street culture, and influencing mainstream fashion. The daughters of migrants to Europe from Turkey or the Maghreb, these girls say they are as conscious of style as of Islamic dress codes -- and want to fuse contemporary chic with elements of their religious and ethnic background. Photo taken April 24, 2007. To match feature MUSLIMWOMEN-EUROPE/FASHION REUTERS/Jerry Lampen (NETHERLANDS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.