Kettős állampolgárság Csehországban is?

Jövő évtől Csehországban is törvényes lehet a kettős állampolgárság, ha a tervezetet az alsóház után a szenátus is jóváhagyja és az államfő is aláírja.

A törvénymódosítás elsősorban azt a mintegy kétmillió cseh emigránst érinti, akik főleg az Egyesült Államokban és Kanadában élnek, s akik idáig azonnal elveszítették jelenlegi állampolgárságukat, ha a óhazait is kérték. Esetükben nem szükséges az állandó csehországi lakhely, gyermekeik és a további nemzedék számára viszont kötelező lesz. Ugyanakkor az eddiginél könnyebben kaphatnak állampolgárságot a Csehországban állandó lakhellyel rendelkező szlovákok. Rajtuk kívül ugyanezt a feltételt teljesítő más nemzetiségű – főleg a vietnami – személyek második generációja is.

Bevezetik az úgynevezett VIP-állampolgárságot is, amelyet azok a külföldiek kaphatnak, akik ezt kiemelkedő tudományos, kulturális tevékenységükkel vagy sportteljesítményükkel érdemelték ki. Ugyanilyen státust humanitárius megfontolásból is odaítélhetnek arra érdemes személyeknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.